Régen 30 évig bírták az automata mosógépek – ma jó, ha hat évig húzzák

Tizennégy gyártótól összesen 30 mosógépet tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete külföldi laboratóriumban. Vizsgálták többek között a készülékek mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyságát, energia- és vízfogyasztását, zajkibocsátását, valamint azt is, hogy átlagos használat mellett 10 év alatt mennyire romlanak el. A vizsgált mosógépek ára széles skálán mozog, az ár és a minőség között nem tapasztaltak szoros összefüggést.

Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: az eredmények azt mutatják, hogy nem feltétlenül az ár alapján érdemes dönteni a vásárlás során.

A teszt során a vizsgált mosógépek mintegy két órán keresztül mostak, ezzel körülbelül 10 évi használatot szimulálva. Eközben megvizsgálták, mennyire romlik el a mosógép, mennyire hatékonyan mos, illetve centrifugál, mennyi víz marad a ruhában és mennyire hatékonyan öblíti ki az öblítőt.

Andacs Noémia azt mondta: nehéz eldönteni, mitől jó egy mosógép, hiszen ez attól is függ, kinek mire kell a készülék.

Nincs olyan mosógép, amely mindegyik szempont alapján jól szerepelt volna a teszten, ezért azt javasolják, minden fogyasztó döntse el, számukra mely szempont a legfontosabb – fűzte hozzá.

 

A teszt során azt is vizsgálták, mennyi vizet és energiát fogyasztanak a gépek: a 30 termékből 6-ról derült ki, hogy az átlaghoz képest víz- és energiatakarékosabb, de az árban nagy eltérés volt, hiszen 90 ezer forint és 250 ezer forint feletti ár között kapható termék is akadt köztük – tette hozzá Andacs Noémi.

Tóth Krisztián, a szegedi szervizmérnök.hu tulajdonosa szerint jelenleg az a tendencia, hogy minél újabb egy készülék, annál rövidebb az élettartama. A gyártók minimalizálják az anyagfelhasználást, nagy a verseny, emiatt sokkal nehezebb tapasztalatokról beszámolni – fűzte hozzá.

Egy vásárló mosógépeket nézeget az Auchan soroksári áruházában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A régi automata mosógépek 20-30 éves élettartamokat is tudtak produkálni – mondta Tóth Krisztián, kiemelve, hogy manapság 5-6 évre készül egy készülék. Sok esetben olyan jellegű modul megy tönkre, melyet komplett egységként lehet megrendelni, amely majdnem eléri a készülék új árát – fejtette ki a szakember.

A Zanussi, Electrolux, Whirlpool esetében átlagosan 60 százalék az esély arra, hogy 5-6 évig problémamentesen üzemelne – magyarázta Tóth Krisztián, aki jobb minőségű gyártóknak nevezte az AEG-t, valamint a Siemens-t. Mint mondta, ezek esetében már 80 százalék az esély az 5-6 éves időtartamra, itt azonban nagy árkülönbségek lehetnek. Hozzátette: a Miele kiemelkedő gyártó, de nem azt a minőséget produkálja, mint 20-30 évvel ezelőtt.

Varga Dániel, a Bosch háztartási készülékek vevőszolgálat vezetője a műsorban arról beszélt, hogy a terméktulajdonságok meghatározzák a készülékek kategóriáját. A gyártók 12 hónap garanciát vállalnak, a Bosch esetében ez 24 hónap – fűzte hozzá.

Hozzátette: hamarosan a piacra kerülnek az első online funkciókkal bíró mosógépek, a készülék az internethez csatlakoztatva távolról, okos eszközről is üzemeltethető lesz.