Nyolc érdekesség, amit nem tudott Szendrey Júliáról

Szivarozott, nyelveket beszélt, több gyermeket szült és még számtalan érdekesség Petőfi Sándor múzsájáról Szendrey Júliáról.

Szinte nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szerelméről. Arról, hogy a Júlia volt a költő múzsája és arról, hogy hozzá írta a Szeptember végén és a Minek nevezzelek? című verseket. Vagy ki ne hallott volna arról, hogy Petőfi halála után Szendrey Júlia még a gyászévet sem várta meg és újra férjhez ment.

Barabás Miklós Szendrey Júliáról 1848-ban készült litográfiája. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, a magyarok zöme körülbelül ennyit tud Szendrey Júliáról.

Íme, néhány dolog, ami érdekes lehet Petőfi szerelméről:

  1. Szendrey Júlia különc volt: rövid hajat hordott, nadrágot, azaz férfias ruhákat viselt és szivarozott.
  2. Kitűnően zongorázott, idegen nyelveket beszélt és jól táncolt.
  3. Március 15-én ő varrta és tűzte Petőfi Sándor mellére a később ismertté vált kokárda első példányát. Petőfi naplójában olvasható, hogy felesége ezen a napon piros-fehér-zöld főkötőt varrt magának, miközben ő a Nemzeti dalt írta.
  4. Miután közölték vele Petőfi halálhírét, nem akarta elhinni, hogy halott ezért 21 évesen a keresésére indult. Elhatározta, hogy Törökországba megy, ott keresi tovább a férjét, de az útlevélkérelmét elutasították.
  5. Petőfivel való házasságából egy gyermek, Zoltán született. Második házasságából – Horvát Árpád történésszel kötötte – négy gyermekük született.
  6. Szendrey Júlia maga is írt verseket és Andersen meséi is az ő fordításában jelentek meg először nyomtatásban.
  7. Halálos ágyán édesapjának Petőfiről is írt. „Apám azt mondta, hogy én boldogtalan leszek Sándor mellett. Asszonynak még nem adatott olyan boldogság, mint amit én éreztem, mikor együtt voltunk Sándorommal. Királynője voltam, imádott engem és én imádtam őt. Mi voltunk a legboldogabb emberpár a világon s ha a végzet közbe nem szól, ma is azok volnánk.”
  8. Halálát rákbetegség okozta. 1868-ban mindössze 39 évesen méhnyakrákban hunyt el.

A képen: Orlai Petrich Soma: Petőfi Mezőberényben című festménye. Az 1848 júliusában készült kép Petőfi utolsó arcképe. MTI Fotó: Reprodukció

A hirado.hu-nak a cikk összeállításában Holéczy Judit, nyugalmazott irodalomtanár segített.