Varga: munkába áll a Nemzeti Versenyképességi Tanács

Március második felében elkezdi tevékenységét a Nemzeti Versenyképességi Tanács, mert a következő években az egyik legfontosabb feladat az ország versenyképességének erősítése, benne az állami szolgáltatásoknak a javítása - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a "Díj a sikeres vállalkozásokért" átadó ünnepségén, Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM).

A miniszter elmondta: a közeljövőben átalakítja a kormány a közfoglalkoztatotti rendszert, melynek során azt szeretnék elérni, hogy már a következő félévben mintegy 50 ezerrel csökkenjen a közfoglalkoztatottak száma.

Varga Mihály kiemelte: a munkanélküliségi ráta már 4,3 százalékot mutat, egyes szakmákban viszont jelentős munkaerőgondok vannak,  mintegy 67 ezer betöltetlen állást tartanak számon az országban. Az NGM-ben már elkezdődött a munka, amelynek révén a szakképzési rendszert továbbfejlesztik, azt kívánják elérni, hogy egy középiskolás számára is vonzó legyen a szakmunkás pálya.

A versenyképesség alapja a hatékonyság

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak át kell állnia egy olyan pályára, amelyen nem az olcsó munkaerő a versenyképesség alapja, hanem a hatékonyság. Ebben a tekintetben is nagy jelentőségű az, hogy tavaly ősszel a kormány a munkaadók és munkavállalók képviselőivel 6 évre szóló megállapodást írt alá az adók csökkentéséről és a bérek emeléséről.

Varga Mihály kiemelte: “ritka pillanat volt, amikor a tárgyalófelek mindegyike tudta támogatni a megállapodást.” Emlékeztetett: a megállapodás elemeként a közterhek jelentősen csökkennek, a társasági adó kulcsa egységesen 9 százalék lett, a munkáltatói járulék mértéke a tavalyi 27 százalékról idén 22 százalékra mérséklődött, és a távlati cél, hogy 2022-ig 15 százalékra csökkenjen. Ezzel a vállalkozások közterhei a visegrádi országokban lévő mértékek alá csökkennek hosszabb távon – mondta Varga Mihály.

A magyar gazdaság számára az alacsony bérek útja nem járható út

Ezzel párhuzamosan a minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás-bérminimum 25 százalékkal emelkedett. Kijelentette: ha egy cég azért megy tönkre, “mert magasak a dolgozóinak adott fizetések”, az anélkül is csődbe ment volna. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar gazdaság számára az alacsony bérek útja nem járható út, a termelékenységet kell növelni a hatékonyság, a versenyképesség javítása érdekében, másrészt a béremelésekkel lehet csak megtartani a jól képzett munkaerőt.

Varga Mihály 2013 augusztusában hívta életre a sikeres vállalkozások díját azzal a céllal, hogy a kiemelkedő, követésre érdemes gyakorlatok bemutatásával ismertté tegye az eredményes cégeket. Ez alkalommal adta át a miniszter a januári és a februári díjakat is. ”A hónap beruházója” kategória  januári díjazottja a FRIMO Hungary Kft. lett.

A műanyag termékek gyártásához szükséges gyártórendszerek kifejlesztését, előállítását végző cég 2016 és 2018 között 693,6 millió forint vissza nem térítendő hazai és európai uniós támogatással termelékenységet növelő, energia- és költséghatékony, innovatív megoldásokat tartalmazó gyártástechnológiák kifejlesztést valósítják meg. A 2,059 milliárd forint összköltségvetésű beruházással a cég 195 munkahelyet tud megőrizni és 30 új munkahelyet teremt.

A hónap díjazottjai több kategóriában

“A hónap kis- és középvállalkozása” kategória 2017. januári díjazottja a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. Az ország legnagyobb orgonaépítő vállalkozása 42 munkatársat foglalkoztat orgonák készítésével, templomokba, koncerttermekbe való beépítésével foglalkozik. “A hónap startup vállalkozása” elismerésben 2017. januárban az Sbrick (Vengit Kft.) részesült. A LEGO termékek távirányítására,  hozták létre az első házon belüli startupjukat, az SBricket.

“A hónap beruházója” kategória  februári díját az  1986-ban alakult családi vállalkozás, a 77 Elektronika Kft. kapta.  A vállalat  számos jelentős beruházást vitt véghez az utóbbi két évben összesen több mint 2 milliárd forint értékben.

“A hónap kis- és középvállalkozása” kategória februári díjazottja az 1991-ben alapított, 100 százalékban magyar tulajdonú BHE Bonn Hungary Kft. rádiófrekvenciás és mikrohullámú rendszereket, megoldásokat fejleszt és gyárt mobil üzemeltető, kormányzati, védelmi-, légi- és űripari szervezetek számára világszerte.

A vállalkozás főbb termékei többek között a mikrohullámú védelmi ipari berendezések, rádió magasságmérők, jelforrások és frekvenciaváltók, vészhelyzeti kommunikációs eszközök, űripari eszközök, illetve a pilóta nélküli repülő rendszer (UAS). ”A hónap startup vállalkozása” elismerésben 2017 februárjában az AbsoRice Hungary Kft. részesült, amely glutén- és  laktózmentes növényi fehérjepor keverékek és szeletek fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik.