Dinoszaurusznyomokra bukkantak Olaszországban

Kutatók alsó krétakori dinoszaurusz lábnyomokat találtak Abruzzo vidékén, amelyek feltárják, hogy Olaszország legnagyobb testű, dokumentált dinoszaurusza valamikor eme régióban barangolt.

A lábnyomok kora a 125-113 millió évvel ezelőtti tartományra tehető, az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) kutatói leltek rájuk. A Jurassic Park című film inspirálta technikát alkalmazták a nyomok analizálásához, és úgy hiszik, birtokukban új fényt vethetnek a valamikor Olaszország területén élt őslények szokásaira és viselkedésére.

A nyomok tulajdonosai theropodák voltak; eme kétlábú, főként húsevő dinoszauruszok közé tartozott a Tyrannosarus is.

A leletek némelyike akkor keletkezett, amikor a dinoszauruszok lába iszapos talajba süllyedt, míg az egyiket a kutatók szerint lekuporodott egyed hagyta hátra. Az egyik 135 centiméteres lábnyom a legnagyobb, amelyet az ország területén eddig felleltek.

illusztráció - Afrovenator abakensis theropoda dinosuaurusz 135 millió éves koponyája. (Fotó: AFP)

illusztráció – Afrovenator abakensis theropoda dinosuaurusz 135 millió éves koponyája. (Fotó: AFP)

Bő 1900 méteres magasságban találhatóak a lábnyomok, egy majdnem függőleges mészkőfelületen, a L’Aquila régióhoz tartozó Monte Cagno oldalában. Csak a nyári és őszi hónapokban vizsgálhatóak, amikor nem hó borítja a hegyet.

A nyomokat 2006-ban szúrták ki először, de csak tavaly nyáron sikerült a római La Sapienza egyetem szakembereinek azonosítani őket. Kamerás drónt és más technológiát vetettek be, hogy elkészíthessék 3D-s verziójukat, és közelről is szemügyre vették őket.

Amellett, hogy a nyomok fényt vethetnek magukra a dinoszauruszokra, a vizsgálat segít a kutatóknak megismerni a földközi-tengeri régió több millió évvel ezelőtti földrajzát.