Nem jöttek ki a védőnővel, mehettek tárgyalásra

Egy újszülött érkezését, minden család óriási izgalommal várja. Minden szülő a legjobbat szeretné adni a gyerekének. Hogy ez biztosan így legyen, segítséget is kap az anyuka. Magyarországon egyedülállóan jól működő védőnői szolgálat segíti az édesanyákat a gyerekgondozásban. Kiváló szakemberek látogatják és látják el tanácsokkal a családokat, már a baba érkezésétől kezdve, éveken át. A rendszer azonban nem mindig működik tökéletesen.

– Ahogy egyre többször találkoztunk a védőnővel, nyilvánvalóvá vált, hogy nem igazán képzi magát, és nagyon elavult csecsemőgondozási elvek mentén próbált engem terelgetni. Mindazon dolgokban, amikben segítségre lett volna szükségem, nem tudott segíteni. A találkozások pedig rossz hangulatban teltek – emlékezett vissza Szkupi Izabella az M1 Kosár című műsorában.

Fontos a személyes kapcsolat 

A védőnői látogatás a gyermekvédelmi rendszer egyik nagyon fontos eleme. Az alapellátási törvény ki is mondja, hogy a szülőknek kötelességük együttműködni a szakemberrel.

A szűrések és a látogatások során tudja a védőnő nyomon követni, hogy nincs-e probléma, nincs-e megtorpanás a fejlődésmenetben. Szorosan együtt dolgozik azokkal az orvosokkal, akik a gyermekeket ellátják – magyarázta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Izabella 2014-ben kislánya születés után fél évvel, azonban úgy döntött lemond erről a szolgáltatásról. Akkor ez még választható út volt. Így védőnői szolgálat nélkül nevelte tovább kislányát, egészen tavaly decemberig. Akkor ugyanis azzal kereste meg a gyerekorvos, hogy új jogszabály van érvényben, így ismét kötelező együttműködni a védőnővel, aki hamarosan keresni fogja.

– Januárban kaptam egy értesítést a Humán Szolgáltató Központtól, hogy menjek be a kislányommal az irodába, mert a védőnő nem ér el, és emiatt jelzett feléjük. Mindezek után jött egy levél a védőnőtől, hogy mikor fog keresni. A dolog non plus ultrája, hogy hétfő délután kaptam meg a levelet, amelyben arról értesített, hogy aznap délelőtt keres majd. Ezután felhívtam telefonon, megbeszéltünk egy időpontot és kijött hozzánk (…), aztán aláírtuk a gondozási tervet – idézte fel az asszony.

Jött a hidegzuhany 

A családot ezután hidegzuhanyként érte az a levél, amely a gyámügyi hivataltól érkezett. Felszólították Szkupiékat, hogy jelenjenek meg a kijelölt időpontban afféle kivizsgálásra, kiskorú veszélyeztetése miatt. Lefordítva köznapi nyelvre ez azt jelenti, jelzés érkezett a gyámhivatalhoz, hogy a kétéves kislány fejlődésével, nevelésével kapcsolatban súlyos aggályok merültek fel. A család azt gondolta, hogy ebben a nem szívelt védőnő keze van.

Hogy a közös találkozó után pontosan mi történt a háttérben, nem tudni. A Kormányhivatal tájékoztatása szerint a védőnő úgynevezett jelzést adott le feléjük. A Kormányhivatal nem részletezte, hogy mi állt ebben, de annyi bizonyos, hogy ennek nyomán vizsgálat indult Szkupiéknál gyermekük veszélyeztetése tárgyában.

– A gyermekvédelem nagyon széles spektrumon mozog, a védőnő dönti el, mit talál problémásnak egy családnál. A törvény bármilyen konkretizálása csak szűkítené annak a lehetőségét, hogy a gyermek felett az állam a védelmi intézkedéseket meg tudja tenni – mutatott rá Illés Blanka családjogász.

Vagyis ha a védőnő valamivel nem ért egyet, például hogyan nevelik a gyereket, akkor azt azonnal jelezheti a gyámhivatalnak, a vizsgálat pedig megindul. Végül gyámhivatali tárgyaláson kellet megjelenniük.

Izabella és férje, Tibor az addig eltelt napokban a poklot járták meg, éjszakánként álmatlanul forgolódtak. Rettegtek, hogy hiába jó szülők, mégis elveszíthetik kislányukat. Az egész eljárást roppant megalázónak tartották. A kiskorú veszélyeztetése tárgyában indult tárgyaláson különös módon szó sem volt veszélyeztetésről, vagyis hogy Szkupiék kislánya ne lenne jó helyen náluk.

Hiába, kötelező 

A védőnőt a Kosár stábja is kereste, de nem akart interjút adni. Az ügyvéd szerint a védőnővel kötelező együttműködni, ezért két lehetőség van a konfliktusok kezelésére.

– Vagy passzívak leszünk, és ha a védőnő jelentést tesz, és elindul egy védelembe vétel, akkor már nem vele szemben kell bármit is tenni, hanem az esetkonferencia dönti majd el, hogy melyikünknek van igaza. A másik, hogy aktívan akarunk tenni a védőnő ellen, meg kell próbálni lecseréltetni, mivel olyan konfliktusok alakulnak ki, amelyek miatt nem tudunk együttműködni, az pedig nem szolgálja a gyermek érdekét – magyarázta Illés Blanka.

A Védőnők Egyesületének elnöke szerint az ilyen problémák nagyon ritkán fordulnak elő.

– Mindig azt kérjük, hogy a konfliktushelyzetet próbálja megbeszélni a család és a védőnő. Ha kibékíthetetlen ellentét van két személy között, akkor a kormányhivataloknál működő népegészségügyi osztály szakfelügyeletéhez lehet fordulni. De mivel a védőnői ellátás területkötelezettségi alapon működik, tehát a védőnőnek azokat a családokat kell ellátni, akik életvitelszerűen illetve bejelentett lakással rendelkeznek az ő általa ellátott területen, ezért nem nagyon tudunk más védőnőt biztosítani. Csak nagyon-nagyon kivételes esetben van lehetőség erre – tette egyértelművé Csordás Ágnes Katalin.

Izabelláék nem értik, hogy ha orvost, óvodát, iskolát szabadon választhatnak, akkor védőnőt miért nem, de elfogadják a kialakult helyzetet. Most tisztalappal próbálják újrakezdeni a védőnővel, és reménykednek, hogy sikerrel is járnak.

(Címlapi képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)