Néhány másodperc, és rábólintanak az abortuszra

Ott folytatja Anglia egyik legnagyobb, abortuszokat végző brit klinikahálózat, ahol abbahagyta, egy abortusz elvégzéséhez továbbra is elég, ha a nő pár másodperces beszélgetésben bejelenti az igényét a műtétre. Korábban az egészségfelügyelet már szankcionálta az intézményt, amely azt állította, változtatott gyakorlatán. A Daily Mail fedett riportere mást tapasztalt.

Alig több, mint húsz másodperc alatt intézett el magának egy abortuszt a Daily Mail fedett riportere az egyik nagy-britanniai klinikán. A lap internetes oldalán olvasható beszámoló szerint a Marie Stopes International nevű intézményhálózatnál elég egy rövid beszélgetés a telefonközpont munkatársával – aki nem orvos –, és máris elintézettnek tekinthető a művi vetélést megelőző procedúra.

Ott folytatják, ahol abbahagyták

Mindez azután is előfordulhat, hogy az egészségfelügyelet egy tavalyi ellenőrzését követően a Marie Stopesnak átmenetileg megtiltotta abortuszok végzését. Vizsgálata során a hatóság úgy találta, hogy a jelentkező nők telefonban elmondott indokai alapján nem szakvégzett klinikai munkatársak bólintottak rá az abortuszokra. A Daily Mail munkatársának friss tapasztalata szerint egy ilyen beszélgetéshez 22 másodperc is elég.

Elég, ha csak nem akarja babát

A felügyelet a tiltást feloldotta, miután az intézmény biztosította, hogy változtattak a gyakorlatukon. Az állítást cáfolja a Daily Mail riporterének esete, aki a call centeres munkatársnak az abortusz indokaként csupán annyit mondott, hogy nem akarja a babát, és az ügye így is sínre került.

Ennyi a törvény szerint nem lehet elegendő a művi vetélés elvégzéséhez, a jogszabály számos feltételt tartalmaz. Igaz, a papírokban nem pont az szerepelt, amit a riporter a telefonban először indokként mondott, a hivatalos feljegyzés szerint a páciens érzelmi okokra hivatkozva kérte az abortuszt, ami már illik a törvényi feltételekhez.

Nem szükséges orvosi konzultáció

A Daily Mail nyomozása során még egyszer megkereste az intézményt telefonon, a második egyeztetésen az újságíró többször is rákérdez arra, hogy nem szükséges-e érdemi orvosi konzultáción részt venni, de a telefonközpontos megnyugtatja, hogy erre nincs szükség.  Törvény szerint az orvosnak az abortusz előtt nem kötelező előzetesen találkozni a páciensével, de a hatályos rendeletek szerint kívánatos, hogy ez megtörténjen, az egészségfelügyelet pedig a lehető legjobb gyakorlatnak tartja, ha sor kerül a személyes megbeszélésre.

A brit napilap online cikke alapján – amit a 777 blog is szemlézett – a konzultáció túlságosan gyors, hanyag volt, továbbá a Marie Stopes rutinszerűen, nem megfelelő hozzáállással kezelte az ügyet, az intézmény kérésre hajt végre abortuszt, majdhogynem mindenfajta biztosíték nélkül – jellemezte a helyzetet a Daily Mail.

60 ezer abortuszt végeznek évente a kilinika

Abortusz akkor végezhető Angliában, Skóciában és Walesben, ha a terhesség további fennállása nagyobb veszéllyel jár, mint a terhesség megszakítása. A művi vetélés indoka lehet, ha a várandós állapot veszélyezteti az anya testi épségét, mentális egészségét vagy egy már meglévő gyermekét. Ilyen esetekben két szakorvosi jóváhagyás szükséges az abortusz végrehajtásához.

Az Egyesült Királyságban évente több mint 190 ezer abortuszt hajtanak végre, ebből megközelítőleg 60 ezret a Marie Stopes International klinikáin.