Több mint ötven milliárdos fejlesztés a fővárosi sürgősségi ellátásban

Az elmúlt években vidéken minden sürgősségi osztály megújult, a fővárosban idén lesznek fejlesztések - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Ma reggel műsorában. Hozzátette a fejlesztésekhez a kormány töb mint negyven milliárd forinttal járul hozzá, további több mint tíz milliárd pedig uniós támogatás formájában érkezik.

Duplájára emelkedik a sürgősségi ellátás finanszírozása. Az emelés a sürgősségi ellátás kiemelt voltát támasztja alá. Ezen kívül a speciális sürgősségi centrumok korábbi 2,6 millió forintos fix díja is a duplájára nő, és ugyancsak kétszeresére emelkedik a traumatológiai és a gyermek fül-orr-gégészeti osztályok finanszírozása is ellátási szintenként.

A béremelkedések egy része kerül ezáltal a kasszába – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára. Hozzátette, ez egyfajta készenléti díjnak minősül, az intézmények szabadon felhasználhatják.

Az államtitkár megjegyezte, a sürgősségi osztály legalsóbb szintjén dolgozók bére havi 5,6 millió forintról 11,2-re emelkedett, a következő szinten pedig 11,7-ről 23 millióra nőtt. A legmagasabb sürgősségi központokban dolgozók bére már havonta 31 millió forintot tesz ki. A sürgősségi ellátás megemelt finanszírozása egy kiegészítő támogatás, amelyet az intézmények bármire felhasználhatnak.

Ónodi-Szűcs Zoltán a műsorban úgy fogalmazott, a sürgősségi ellátás nem feltétlenül jelent azonnali ellátást, ahogy azt a lakosság gyakran gondolja. Megjegyezte, hogy létezik a betegek közötti osztályozási procedúra. Jelenleg Magyarországon 67 sürgősségi osztály van. Vidéken már minden osztály megújult. Saját forrásból negyven milliárd forintot, uniós forrásból pedig több mint tízmillárdot költenek az idei fővárosi fejlesztésekre.  Az államtitkár szerint 3-4 év alatt lehet elérni, hogy az ellátás jelentős része meg tudjon újulni.

Működik hazánkban az ösztöndíjrendszer is, az idei évben több, mint 900-an igényeltek és kaptak ösztöndíjat a szakorvosképzésben résztvevők közül. Felére csökkent az elvándorolni kívánkozók száma az egészségügyben – jegyezte meg Ónodi-Szűcs Zoltán.