Százmilliárd forint jut bölcsődék és óvodák fejlesztésére

Mintegy százmilliárd forint áll rendelkezésre bölcsődék és óvodák fejlesztésére, létrehozására különböző pályázatok keretében - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Csornán, az országos bölcsődei tájékoztató roadshow első állomásán.

Novák Katalin hangsúlyozta: a januártól hatályos új bölcsődei szabályozás rugalmas lehetőséget ad a települések és a szülők számára. 2018 év végéig ugyanis minden olyan településen kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ahol legkevesebb negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él vagy legalább öt család igényli az ellátást.

Cél, a helyek számának növelése

Az új szabályozással a kormány célja az, hogy a lehető legközelebb biztosítson bölcsődét a dolgozni akaró kisgyermekes szülőknek, és szeretnék elérni hogy Magyarországon a bölcsődei helyek száma elérje a hatvanezret – mondta.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt tizenöt évben minden évben csökkent Magyarország népessége, de a statisztikai adatok szerint tavaly 1,48 század százalékos volt a termékenységi ráta, csaknem 20 százalékkal volt magasabb 2011-hez képest.

A pedagógusi életpálya szerinti bérezést kapják a dolgozók

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy magas színvonalúak a hazai bölcsődék, és a kormány – a munkájuk elismeréseként – az elmúlt időszakban több lépcsőben emelte a béreket. A mintegy kilencszáz felsőfokú végzettségű dolgozó bére a másfélszeresére emelkedett, mert a pedagógusi életpálya szerinti bérezést kapják. A középfokú végzettségűeknél pedig 32 százalékos bérnövekmény jelentkezik.

Fűrész Tünde, a bölcsődei átalakításért felelős miniszteri biztos az új szabályozást részletezve elmondta, hogy intézmény típusú ellátásnak minősül a bölcsőde és a mini bölcsőde, szolgáltató ellátásnak pedig a családi és a munkahelyi bölcsőde.

A bölcsődék 2014 óta a beíratott gyermekek után kapják a támogatást, ennek következtében húsz-harminc százalékkal nőtt a finanszírozásuk. Az új szabályozás keretében az önkormányzatok önállóan, megbízással és társulási szerződéssel is fenntarthatják az intézményeket. A mini bölcsődék pedig, amelyek könnyített feltételekkel működhetnek, elsősorban a kistelepüléseken jelentenek megoldást.

A szülő a munkáltatójánál el tudja számoltatni a költségeket.

A családi bölcsődék – mint a családi napközik jogutódjai – esetében az a legnagyobb változás, hogy a szülő a munkáltatójánál el tudja számoltatni a költségeket. Munkahelyi bölcsődét vállalkozás, nonprofit szervezet és költségvetési intézmény is létesíthet, ebből a célból a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program hatmilliárd forintos keretösszegére március eleje óta lehet benyújtani a pályázatokat.

Azok a vállalkozások, amelyek munkahelyi bölcsődét hoznak létre, csökkenthetik a társasági adójukat – emelte ki a miniszteri biztos. Bónáné Németh Katalin (Fidesz-KDNP), Csorna polgármestere arról beszélt, hogy a város egy új, 84 gyereket befogadó bölcsőde létrehozására pályázott. Az országos tájékoztató roadshow minden megyébe eljut majd.