BM: Nem verik a magyar rendőrök a migránsokat

A Belügyminsiztérium visszautasítja a migránsok magyarországi bántalmazásáról szóló vádakat. A tárca hangsúlyozza, a Frontex műveleteiben Magyarországon résztvevő tisztek egyszer sem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését, bántalmazásukat. A magyar belügy egy svéd lap cikkére reagált.

A Belügyminisztérium (BM) “kategorikusan visszautasítja” azokat a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelent ellenőrizetlen állításokat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaznak.

A tárca közleményében a svéd Aftonbladet című napilap cikkére reagált, amelyben a szerb-magyar határig eljutott menekültek, valamint az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet képviselői migránsokat érintő fizikai erőszakról számoltak be a magyar hatóságok részéről.

Röszke, 2016. október 13. Lengyel határőr (b), rendőr (b2) és egy magyar rendőr járőrözik a magyar-szerb határnál, Röszke térségében 2016. október 13-án. A V4 tagállamok határrendészeti együttműködésének keretében 2016 szeptemberében 25 lengyel rendőr és 24 határőr érkezett Magyarországra, feladatuk a határátkelőhelyek közötti ideiglenes biztonsági határzárral biztosított zöld határ őrzése, gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat és figyelő szolgálat ellátása. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Röszke, 2016. október 13.
Lengyel határőr (b), rendőr (b2) és egy magyar rendőr járőrözik a magyar-szerb határnál, Röszke térségében 2016. október 13-án. A V4 tagállamok határrendészeti együttműködésének keretében 2016 szeptemberében 25 lengyel rendőr és 24 határőr érkezett Magyarországra, feladatuk a határátkelőhelyek közötti ideiglenes biztonsági határzárral biztosított zöld határ őrzése, gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat és figyelő szolgálat ellátása.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mendemondák                            

A közleményben azt írták: amennyiben egy illegális migráns a meghallgatásakor a legcsekélyebb utalást tesz a bántalmazására, a rendőrség a meghallgatási jegyzőkönyvet átteszi az ügyészségre. A minisztérium ismeretei szerint 2015. szeptember 16. óta az ügyészségre továbbított nyolc esetből már hatról bebizonyosodott, hogy “minden alapot nélkülöző mendemonda”.

Az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex műveleteiben 36 albán, bolgár, észt, finn, holland, litván, német, osztrák, román és szerb vendégtiszt teljesít szolgálatot Magyarországon, ám egyszer sem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését, bántalmazásukat – hangsúlyozták.

Szájkosáron keresztül nem tud harapni a kutya

Bár az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar rendőrség valóban alkalmaz szolgálati kutyákat, a cikkben nyilatkozó migráns állításával szemben egy-egy határszakaszon egy időben nincs három szolgálati kutya. Továbbá a kutyák szájkosárral látnak el szolgálatot, és azon keresztül nem tudnak harapni – közölték.

Sorosról ír a BM

A minisztériumi közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a svéd napilap cikkében leírták: nem tudják ellenőrizni a személyes beszámolók valóságtartalmát. Ennek ellenére a média tényként kezeli a migránsok bántalmazását – tették hozzá.

A dokumentumban megjegyezték: az Orvosok Határok Nélkül “támogatói háttere közismerten Soros Györgyhöz kötődik”. Emellett “ezek a minden alapot nélkülöző írások” éppen azelőtt jelentek meg, hogy az Országgyűlés kedden szavazna a jogi határzár megerősítéséről szóló törvényjavaslatról.

A rendőrség is cáfol

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján azt közölte, a Frontex februári ülésén a tagállamok megismerhették a szervezet főigazgatójának január 24-én keltezett levelét, amelyben beszámol arról, hogy a műveletek során nem készültek jelentések a rendőrség jogtalan erőhasználatáról, és nem erősítették meg a migránsok emberi jogainak megsértésére vonatkozó állításokat sem.

Hozzátették: Fabrice Leggeri főigazgató emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság tavaly október 18-19-én helyszíni látogatást tett a magyar-szerb határszakaszon, és “nem találta bizonyítottnak az állítólagos rendőri túlkapásokat”.