Állásába kerülhet a bibliaolvasás egy francia tanárnak

Ideiglenesen felfüggesztettek egy franciaországi tanárt, aki a Bibliából olvasott fel passzusokat általános iskolás tanítványainak. A felfüggesztés óriási vitát váltott ki, a vád szerint a férfi megtiporta az állam szekuláris jellegét.

Az incidens a közép-francia Idre megyében történt. Az eset azért is furcsa, mert a 40 éves tanár – akinek nem hozták nyilvánosságra a nevét – egy olyan iskolában tanított, ahova négy kis település diákjai járnak, tehát viszonylag összeszokott közösségről van szó. De egy névtelen levél alaposan felforgatta az iskolai évkezdést.

Januárban egy névtelen levél érkezett az iskola igazgatójához: egy csapat dühös szülő arra panaszkodott, hogy a tanár meg akarja téríteni a gyerekeket. A férfi állítólag a Bibliából is olvasott tanítványainak, és azt adta fel leckének, hogy mindenki tanulja meg fejből a Kivonulás könyvének hat oldalát.

Emiatt meghatározatlan időre felfüggesztették és vizsgálatot indítottak tanítási módszereinek feltérképezésére. Az iskola igazgatója elárulta, hogy arra kíváncsiak, hogy “térítő céllal” olvasott-e a Bibliából a gyerekeknek. A vizsgálat eredményeit márciusban közlik.