Van értelme az alváskövető okosórának, karkötőnek?

Már öt-nyolc ezer forintért beszerezhetőek mutatós karkötők, amik az órát mutatnak, pulzust mérnek, aktivitást, alvásciklust követnek. És persze ott a százezres kategória is.

Hogy az alváskövetők mire jók, arról a Journal of Clinical Sleep Medicine friss száma közölt cikket.

Sokan viselnek okoseszközöket, amelyek – többek között – információkkal szolgálnak az alvási ciklusainkról, ideális időben ébresztenek és így tovább.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Elméletileg. Mert a cikkben példaként említik annak a 39 éves férfinak az esetét, aki felismerte, hogy kellemesebbek a mindennapjai, kevesebbet veszekszik a barátnőjével, ha kialussza magát. Ezért alváskövetőt kezdett használni, de az erőlködés végeredménye az lett, hogy egyre rosszabbul aludt.

Éjszakánként ébren figyelte magát, hogy mikor alszik el végre, mennyit és hogyan teljesít szundikálásból.

A kutatók az „orthosomnia” nevet adták a görcsösen helyes alvásra törekvésnek, hasonlóképpen, miként orthorexia az elnevezése a megszállott, mindenáron egészséges táplálkozásnak.

Szakemberek ugyan felfedeznek némi hasznot is az alváskövető eszközökben, mert legalább az alvás fontosságára irányítják az emberek figyelmét. Viszont sokakat idegesítenek az eszközök adatai, s inkább álmatlansághoz vezeti őket a használatuk – mondta az egyik szerző, dr. Kelly Glazer Baron, a Rush University Medical Center klinikai pszichológusa.

Baron szerint a nem orvosi minőségű eszközöknél többet ér a rendszeres alvás-ébrenlét ciklus betartása, a testmozgás, az éjszakai falás elkerülése.

Ráadásul, angol és magyar nyelvű felhasználói fórumokon is lehet aggályos beszámolókat olvasni, hogy a csuklón mért pulzus bizonytalan adatokat nyújt, hogy a mutatós csúcstechnika alkalmanként teljesen félreérthető, a valósággal egyáltalán nem egyező adatokat rögzít. Akad, akinek a könyvlapozgatását mérte lépésnek, másoknak az alvásciklusát ítélte kedvezőtlennek abban az időszakban, amikor már nem is feküdt.

Lehet bátran venni ilyen holmikat, némelyik egy héten át bírja egyetlen töltéssel, mutatósak, vízállók, a pontos idő jelzésén kívül figyelmeztetnek érkező e-mailre, SMS-re, rezegve ébresztenek, éreztetik a telefonhívást – csak az egészségügyi infóikra nem kell annyira figyelni.