Több megállapodást kötött Szijjártó Genfben

Öt ország diplomáciájának vezetőjével tárgyalt és több megállapodást kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben, ahol felszólalt az ENSZ Emberi Jogit Tanácsában is.

A találkozók egyik fő célja volt megnyerni az érintett államok támogatását ahhoz, hogy Magyarország képviselője bekerüljön a világszervezet faji diszkrimináció elleni bizottságába – mondta el Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon.

Delcy Rodríguez venezuelai és Carlos Raúl Morales guatemalai külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy 25, illetve 15 ösztöndíjat biztosítunk országuk diákjai számára magyar oktatási intézményekben. Venezuelai kollégájával  Szijjártó Péter a mezőgazdaság területén való együttműködésről is tárgyalt, konkrétan magyar mezőgazdasági technológiák terjesztéséről. Guatemala esetében közös gond az illegális migráció. A felek a tapasztalatok és a migráció kezeléséhez szükséges ismeretek cseréjében állapodtak meg.

Genf, 2017. február 28. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joaquin Alexander Maza Martelli, az Emberi Jogi Tanács elnöke találkozója. MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

A külügyminiszter felvette a kapcsolatot nepáli kollégájával, Prakash Sharan Mahattal, ami azért jelentős, mert az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen szintű állami kapcsolat a két ország között. Nepál esetében is együttműködés készül a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén.

Kairat Abdurrahmanov kazah külügyminiszterrel tárgyalva sikerült elhárítani az akadályokat az elől, hogy a Wizzair légitársaság megindíthassa járatait Asztanába, a kazah fővárosba, ahol az idei világkiállítást rendezik, amelyen Magyarország is részt vesz. Szó volt a közös mezőgazdasági alapról is, amely az idén megkezdi a befektetéseket az ágazatba.

Rijád al-Malki palesztin külügyminisztert a magyar kollégája biztosította, hogy Magyarország a közel-keleti békét a kétállami megoldás révén képzeli el.

Szijjártó Péter tárgyalt a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság (IFRC) főtitkárával is. A szervezet Budapestre telepíti globális informatikai szolgáltató központját, ami júliusban kezdi meg a működését mintegy száz munkatárssal.

A külgazdasági és külügyminiszter találkozott az International Trade Center ügyvezető igazgatójával is abból az alkalomból, hogy az idén Magyarországon rendezik meg az exportfejlesztési világkonferenciát, amelyre mintegy 600 nemzetközi szakembert várnak.