Egy optimista nemzedék bontakozik ki

Nehéz a fiatalok helyzete, mivel amint kijönnek az egyetemről, egyből „több éves szakmai gyakorlattal” kellene rendelkezniük. Ha azonban valaki egy kicsit előregondolkodik, a tanulás mellett meg tudja szerezni ezt – jelentette ki Poór Csaba, az Új Nemzedék Központ kommunikációs igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: nagyon optimista nemzedék bontakozik ki. Ebből, a lassan felnőtté váló generációból sokkal többen vállalnak munkát, maradnak itthon és vállalnak gyermeket.

Mint mondta: nálunk a lakosság 6 százaléka dolgozik külföldön egy ENSZ-felmérés szerint. Ez a V4-ek között a legalacsonyabb mutató, a többi visegrádi országban 8-10 százalékos a ráta.

Megdőlt az az elmélet, miszerint egyre több fiatal tervez külföldre menni. Ez az arány 2012 óta ugyanúgy 33 százalék. Az Európai Unióban a fapados jegyárak mellett nem szabad azon csodálkozni, ha valaki külföldön szeretne szerencsét próbálni – jegyezte meg.

A világ kitágult, rengeteg információ ömlik a fiatalokra. Egy Shakespeare korabeli ember egész életében kapott annyi információt, mint amennyi egy újság hétvégi mellékletében áll. A digitális médián keresztül rengeteg inspiráció éri a fiatalokat. Csodálkozni nem lehet, ha elvágyódnak valami olyan helyre, ahol saját individuumukat teljesíthetik ki – ismételte meg.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a fiatalok 67 százaléka itthon képzeli el a jövőjét. Akik pedig külföldre mennek, azok története sem mind sikersztori, csak a média az utóbbiakat kapja fel. Londonban sok fiatal érdeklődik arról, hogyan tudnak hazajönni, nyilván ehhez a Brexit jelentősen hozzájárult. Nem csak kifelé, hanem hazafelé is jönnek a fiataljaink – hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy elindult az ifjúsági garanciaprogram, ami elsősorban 25 év alatti fiataloknak szól. Az Új Nemzedék Központ egy interaktív honlapot hozott létre, mely mobiltelefonon is elérhető. Itt lehet regisztrálni és a garanciaprogramról tájékozódni. Ezt követően a munkaügyi hivatal illetékese jelentkezik majd az ügyfélnél.