A civileknek a civilek nyújtják a legnagyobb segítséget

Jelentette ki Rétvéri Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a megyékben és a fővárosban működő Civil Információs Centrumokkal kötött szakmai együttműködési megállapodások ünnepélyes átadásán Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Hangsúlyozta: nyilvános pályázaton választották ki azokat a komoly múltra visszatekintő szervezeteket, amelyek a következő három évben tájékoztatással és rendezvényekkel segíthetik a szféra fejlődését, erősödését, hozzátéve, hogy a lehetőséget elnyerő szervezetek “egy jól bevált rendszer folytatásának lehetnek a részesei”.

Szólt arról is: e feladat ellátásához sokféle évről évre bővülő forrás áll a szervezetek rendelkezésére, a Civil Információs Centrumok működését az idén 315 millió forinttal támogatja a kormány.

Rétvári Bence arra is utalt, hogy külön figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű térségekben működő és a határon túli magyarság szervezeteivel együttműködő szervezetekre. Soltész Miklós, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a civil szervezetek munkája megsokszorozza a támogatásként nyújtott forrásokat. Annak fontosságáról is beszélt, hogy ezek a tömörülések határokon belül és kívül végzett munkájukkal is szolgálják a nemzetet.

Köszönetet mondott a jogszabályváltozásokhoz nyújtott támogatásért, megemlítve, “ha nincs meg a közvetlen kapcsolat a kormányzat, a minisztérium és a valóban tisztességgel működő civil szervezetek között, akkor nagyon nehéz azokat az egyébként jogos kérelmeket, észrevételeket figyelembe venni, amelyek adott esetben szükségesek ahhoz, hogy még könnyebben és még hatékonyabban tudjanak működni civil szervezetek”.

Tavaly év végén több, a civil szervezetek alapítását és működését könnyítő törvénymódosítás született – idézte fel, megjegyezve, hogy a hatvanezer hazai civil tömörülés mellett hatvan-száz “külföldről támogatott úgymond civil társaság működik” Magyarországon.

Mint mondta, a felmérések tanúsága szerint az emberek többsége tud különbséget tenni a valódi és a “magukat ugyan civilnek nevező”, de “társadalmi szempontból semmiképp sem civil” tömörülések között.