Elmaradt a Kaliforniai álom mennybemenetele az idei Oscar-gálán

Összesen hat szobrot sikerült bezsebelnie az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével készült romantikus musicalnek.

A 2017-es Oscar-gála tuti befutójának egyértelműen Damian Chazelle, Kaliforniai álom című zenés romantikus filmjét tartották, hiszen a musical 14 kategóriában kapott jelölést, köztük a Legjobb film, a Legjobb eredeti forgatókönyv, és a Legjobb betétdal kategóriákban is. Az Oscar-díj 1929-es alapítása óta eddig csak két film ért el ehhez hasonló eredményt, ilyen remekmű volt James Cameron nagysikerű Titanic-ja (1997), és az 1950-es Beszéljünk Éváról című amerikai filmdráma.

Emma Stone élete első Oscar díjával, melyet a legjobb színésznőnek járó kategóriában kapott a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért. Fotó: MTI/EPA

Emma Stone élete első Oscar-díjával, melyet a legjobb színésznőnek járó kategóriában kapott a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért. Fotó: MTI/EPA

A 74. Golden Globe-díjátadó gála nagy nyertese, mely mind a hét jelölését díjra váltotta, továbbá, mely a BAFTA-gáláról is elhozott 5 elismerést, az éjjel nem tudott újabb rekordot dönteni, ugyanis a legtöbb Oscar-díjat nyert filmek listáján hármas holtverseny elérő Titanicot, Ben-Hurt és A Gyűrűk Ura: A király visszatért nem sikerült leköröznie.

Döbbenet és csalódás 

A Kaliforniai álmot a legjobb női főszereplő, a legjobb rendező, legjobb látványtervezés, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb fényképezés kategóriában találták a legjobbnak. A hat díj miatt, még így is ehhez a filmhez kapcsolódik a 89. Oscar-gála legtöbb elismerése és egyben legnagyobb botránya is.

Az igazság pillanata. Fotó: Puzzlepix

“Nem, a Holdfény nyert és nem viccelek, tévedés történt, rossz borítékot olvastunk föl” – mondta a mikrofonba Jordan Horowitz, a Kaliforniai álom producere, majd Warren felmutatta a kameráknak a jó borítékot. Fotó: Puzzlepix

Az Oscar-gála utolsó és egyben legfontosabb díját, a legjobb filmért járó Oscart Faye Dunaway és Warren Beatty jelentették be, akik a Kalifoniai álom stábját hívták fel a színpadra. Már javában folytak a köszönőbeszédek, amikor kiderült, valójában nem a romantikus musical nyert, hanem a Holdfény című alkotás.

Bár a romantikus musical mennybemenetele elmaradt, így is lesz mit ünnepelnie a stábnak, de a borítékcsere bizonyára keserű ízt hagy mindenki szájában.

Eredetileg másnak szánták a főszerepeket

A musicalben Emma Stone és Ryan Gosling szerelmespárt alakít, akik pályakezdőként próbálnak befutni Hollywoodban.
Damian Chazelle azonban eredetileg Miles Teller-t szerette volna Sebastian szerepére, hiszen 2014-ben már volt alkalmuk együtt dolgozni a Whiplash című drámában. A fiatal színész azonban csekélynek találta a munkáért ajánlott bért, emellett zongorázni sem volt hajlandó megtanulni, így esett a választás Ryan-re.

A Lionsgate filmstúdió által közreadott kép Emma Stone amerikai színésznőről és Ryan Gosling kanadai színészről a Kaliforniai álom  (La La Land) című musical egyik jelenetében. Az amerikai filmakadémia 2017. január 24-i bejelentése szerint a 32 éves Damen Chazelle amerikai rendező musicalje 14 jelölést kapott a legrangosabb hollywoodi elismerésre, az Oscar-díjra. Emma Stone-t és Ryan Goslingot a filmben nyújtott alakításáért a legjobb női és férfi főszereplő kategóriájában jelölték Oscar-díjra. A Kaliforniai álom a legjobb film, a legjobb rendező, valamint a legjobb eredeti forgatókönyv és a filmzene kategóriában is esélyes az elismerésre. Az Oscar-díjak  89. átadási ünnepségét február 26-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban. (MTI/AP/Dale Robinette)

A Lionsgate filmstúdió által közreadott kép Emma Stone amerikai színésznőről és Ryan Gosling kanadai színészről a Kaliforniai álom (La La Land) című musical egyik jelenetében. Fotó: MTI/AP/Dale Robinette

Emma mindig is benne volt az eredeti elképzelésbe, csak éppen nem az immáron Oscar-díjas Stone, hanem a Harry Potter sztárja, Emma Watson. Végül azonban senki nem bánta meg, hogy másképp alakult, a színészpáros közötti kémia nem biztos hogy ennyire kézzelfogható lett volna az eredeti párosításnál.

További érdekesség, hogy Ryan Gosling és Emma Stone a szerepre való felkérésig nem tudott táncolni. A színészpárost Mandy Moore koreográfus, három hónapos kemény munkával készítette fel, megtanította őket nem csak a társastánc lassú, finom mozdulataira, de a sztepp és a jazz lendületesebb, feszesebb tempójú lépéseivel is megismertette a művészeket.

Idén 89. alkalommal osztották ki a filmművészet legrangosabb elismerésének számító Oscar-díjakat, összesen 24 kategóriában. Idén is volt kiért drukkolnunk, hiszen Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerni tudott a rövidfilmek között.

A ceremónia házigazdája idén első alkalommal Jimmy Kimmel műsorvezető volt.

Az Oscar-nyertesek teljes listáját, ide kattintva érhetik el.