Spöttle: Európa egyre gyengébb

8-10 órás sorokat okozhat a határon és hosszú várakozást a reptereken, ha életbe lép az unió határellenőrzéssel kapcsolatos szigorítása – erre figyelmeztet a kormány. A kérdés, hogy ismét értelmetlen intézkedést hozott-e Brüsszel.

A jövőben a külső, schengeni határokon ellenőrizni és regisztrálni kell mindenkit, így a magyar utasokat is. Így küzdene az unió a terrorizmus ellen, ám közben Törökország és és Afrika felől a tengeren továbbra is papírok nélkül jönnek sok-sok ezren.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint körülbelül 5 ezer dzsihadista hagyta el az unió területét, hogy harcolni menjenek, az Európai Unió most ezzel a törvénytervezettel gátolná meg, hogy visszajöjjenek. Ám Spöttle szerint rengetegen érkeztek vissza az illegális migrációs hullámmal.

Európa egyre gyengébb, és saját állampolgáraikat “vegzálja” majd, a terroristák pedig továbbra is jönnek a Földközi-tengeren – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Az elmúlt napokban nagyban megnövekedett a migránsok száma a Földközi-tengeren, és a balkáni útvonalon is egyre többen érik el Szerbiát és várakoznak a magyar határ túloldalán.  Idén a tavalyinál akár 25-30 százalékkal is többen átjöhetnek – tette hozzá.

A nagy cégek – Facebook, Google, Mozilla  – ugyan gyakran lezárják a kommunikációs csatornákat az olyan dzsihadista oldalak esetében, melyek többnyelvűek és nyugat-európai fiatalokat fanatizálhatnak, ám aki szimpatizáns a radikális eszmékkel, ott nem lehet mit tenni – fejtette ki Georg Spöttle.