„Lenézi és utálja a vidékieket a Momentum?”

A szegedma.hu tudósítása szerint feltették azt a kérdést a szervezőknek a Momentum Mozgalom szegedi estjén, miszerint: Lenézi és utálja a vidékieket a Momentum Mozgalom?

Az egyik felszólaló arról beszélt, nem érti, hogy a mozgalom mit keres Szegeden, amikor az egyik elnökségi tagjuk, Mécs János – az egykori SZDSZ- es országgyűlési képviselő, Mécs Imre fia – arról ír egy értekezésében, hogy “Istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek, cigányok, hajléktalanok, meg minden okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni, ahogy jönnek a csütörtök tíztől megtartott szemináriumra, és már messziről lehet hallani ahogy a gurulós bőröndjük kereke ugrál a járólapok illesztésénél, én már ilyenkor tudom, hogy ez a nap is el van b…va, jönnek a vidékiek, hömpölyögnek be a terembe, hujjongatva, az embert már a saját gondolatát sem hallja”.

A cikkhez mellékelt videón az látható, hogy a kérdés feltételekor a Momentum szimpatizánsai pfújolni, hangoskodni kezdenek. A szervezők a felvetésre azt válaszolták, közülük hárman is szegediek, tehát vidékiek. Hozzátették azt is, hogy ez az írás a “pökhendi Budapesttel (…) szembeni nagyon kemény kritika, (…) azokkal szemben, akiket nem érdekel a vidék”.

A szegedma.hu tudósítója szerint ugyanakkor az egyik felszólaló szerint az írás “túl alpári és gusztustalan ahhoz, hogy iróniaként vagy karakterparódiaként lehessen értelmezni”. A vitatott írást szórólapokon is szétosztották.

A Momentum bemutatkozó rendezvényén felmerült az olimpia ügye is. Többen “álomgyilkosnak” nevezték a szervezetet, mire ők úgy reagáltak: “nem azt mondták, hogy ne legyen olimpia és kész, (…) hanem beszélgessenek erről, legyen társadalmi és egyéni vita”.