Hol van Nándorfehérvár?

A nándorfehérvári csatáról mindenki hallott már – de lehet, hogy nem tudod, hol található ma Nándorfehérvár maga, és hogy hívjuk újabban. Belgrád megvan? Na, a két város egy és ugyanaz.

Belgrád Szerbia fővárosa, és egyben legnagyobb városa is – igencsak hangulatos, keveredik benne a kelet és a nyugat, a régi és az új. A 14. század elején azonban még teljesen máshogyan hívták: ez volt Nándorfehérvár, a nagy magyar diadal helyszíne.

Forrás: M5 Különóra

Forrás: M5 Különóra

Először a Kr. e. 3. században a kelták éltek itt, mielőtt római kolóniává vált, mint Singidunum. Belgrád néven először 878-ban említik. 1403-ban lett először Szerbia fővárosa, 1918 és 2003 között Jugoszlávia, 2003 és 2006 között Szerbia és Montenegró fővárosa volt, majd 2006-tól ismét csak Szerbia fővárosa.

Eredeti magyar neve legalább a 14. század eleje óta Fehérvár, Nándorfehérvár (Bolgárfehérvár), a 16. és a 19. század között hangváltozással gyakran Lándorfejérvár változatban is fennmaradt. Itt zajlott 1456. július 4–21. között a nándorfehérvári diadal, ahol Szilágyi Mihály vezetésével a szerbek és a magyarok, azaz a keresztény egyesített haderő hatékonyan védte a várat a támadó törökkel szemben. A keresztények II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket. A III. Kallixtusz pápa által elrendelt déli harangszó mind a mai napig a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban.