Atomkatasztrófa volt a Jeges-tengeren?

Hetek óta magas értékeket mérnek a Jód-131-es izotópjából Európa felett. Az okok ismeretlenek.

Több jelentés szerint is január második hetében egyszer csak megugrott az anyag mértéke – írja a Bild. Először a Norvégia északi részében fekvő mérőállomások jeleztek, majd Finnországban, Lengyelországban, Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban. Ugyanakkor a Freiburgban mért érték igen alacsony volt – teszik hozzá.

Mivel a Jód-131-es izotópjának felezési ideje nyolc nap, a szakértők szerint ezért az év elején történhetett valami.

Norvégia és Franciaország hivatalai, ahol kiugróan magas értéket mértek, ugyanakkor bejelentették, hogy nem volt egészségügyi vészhelyzet.

Az újabb spekulációk február 17-én kaptak szárnyra, miután az amerikai légierő, a világon egyedülálló WC-135C típusú gépe méréseket végzett Nagy-Britannia felett. Az átépített Boeing 707-es a képes kimutatni a radioaktív anyagokat a levegőben.

A brit médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy Novaja Zemlja szigetén titkos atomrobbantást hajtottak végre. Ugyanakkor az európai geológusok ellentmondtak ennek a feltételezésnek, mondván, hogy egy ilyen robbantást mérni tudtak volna.

Ennél valószínűbb, hogy egy nukleáris balesetről van szó, például az egyik elsüllyed roncsból szabadult fel több radioaktív anyag. (A Bild infógrafikán mutatja be, hogy hány atom-tengeralattjáró nyugszik a tenger mélyén a régióban – a szerk.) Ezt támasztja alá, hogy a norvég hatóságok szerint az első mérésekkor komoly viharok pusztítottak a térségben.