Tényleg majdnem a német lett az USA hivatalos nyelve?

Hallottad már a történetet, miszerint az Amerikai Egyesült Államok hivatalos nyelve majdnem a német lett? Elég durva sztori, főleg, hogy állítólag mindössze egy szavazaton múlt, hogy az amerikai elnök ma nem németül tart sajtótájékoztatókat. Kár, hogy az egész nem több egy városi legendánál.

Mindenekelőtt nem árt tisztáznunk, hogy az USA-nak a mai napig nincsen hivatalos nyelve. Bár az angol a legelterjedtebb nyelv az országban, az ország alkotmányában hivatalosan nincs rögzítve. Más a helyzet a tagállamok szintjén, ugyanis az 50 államból 32 ismeri el az angolt, mint hivatalos nyelvet. Ezen kívül sok tagállam elismer még más nyelveket is, néhol elismerik például a spanyolt, Alaszkában és Hawaiin pedig több bennszülött nyelvet is – erről is szólt az M5 Különórája.

Forrás: M5 Különóra

Forrás: M5 Különóra

Létezik egy városi legenda, amelyet a Mühlenberg-legendaként tartanak számon. A történet szerint mindössze egy szavazattal, 41-42 arányban veszített az az indítvány, ami kimondta volna, hogy a német legyen az USA hivatalos nyelve. Csakhogy ez ebben a formában egyszerűen nem igaz. A legenda alapja, hogy egy Virginia állambeli német közösség tagjai az alsóház elé terjesztettek egy törvényjavaslatot, amiben azt kérték, hogy a jogszabályokat németül is jelentesse meg a törvényhozás, mert az idősebb generáció tagjai nem beszélték jól az angol nyelvet. A javaslatot végül hosszas huzavona után a képviselőház elvetette. Fél évszázaddal később ezt a történetet fújták fel úgy német származású írók, hogy majdnem a német lett az USA hivatalos nyelve.

Az 1980-as évektől létrejöttek mozgalmak, amelyek az angol nyelv elsőbbségéért hirdettek küzdelmet, ám ezek nem a német, hanem a spanyol nyelv terjeszkedésétől tartottak. Míg 2000-ben már csak 1,3 millió ember beszélt németül, addig a spanyol ajkú lakosság száma 2015-re 41 millióra emelkedett az országban. Talán a mozgalom nyomására, 2006-ban beadta a derekát a szenátus, és megalkotott egy törvényt, amely kiköti, hogy az állami intézményekben kizárólag angol nyelven folyhat az ügyintézés.