Már nem csak a sztrapacska jelenti a szlovák konyhát

Északi szomszédunk gasztronómiája nagyot fejlődött néhány év alatt. Vannak olyan éttermek, ahol sztárséfek főznek, és több helyen már magyar nyelvű étlapból rendelhetünk.

A juhtúrós sztrapacska még mindig nagy kedvence a Szlovákiába érkező magyar vendégeknek. A hagyományos ételek újragondolt változatai és a csúcsgasztronómia ugyanakkor szintén jelen vannak az éttermek kínálatában.

A Szlovák Turisztikai Képviselet munkatársa szerint szükséges volt az ország gasztronómiai felzárkóztatására az európai elvárásokhoz. Éppen ezért, ma már elfogadható áron kitűnő kínálatból válogathatnak a Szlovákiába érkező vendégek.

Úgy tanultuk, hogy a szlovák konyha egy szegény konyha. Ugyanakkor ma a fine diningtól egészen a nagy lakomákig Szlovákiában mindent meg lehet találni – fogalmazott Sona Jelínkova, a Szlovák Turisztikai Képviselet képviseletvezetője.

A turisztikai szakember szerint az étlapok gazdag kínálattal várják a vendégeket. Sok helyen már arra is figyelnek, hogy a magyar turistáknak magyar nyelvű étlappal szolgáljanak. A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok szeretik a négy és öt csillagos szállodák megbízható minőségét, ugyanakkor a hagyományos “kolibákban” is gyakori vendégek. Itt elsősorban a szlovák konyha ízvilágát keresik.

Monika Maruskinová étteremvezető szerint az elmúlt években a téli szezonban érezhetően megugrik náluk a magyar turisták száma, így szinte elengedhetetlen a magyar nyelvű étlap. A Magyarországról érkező vendégek legnagyobb százaléka pedig kíváncsi a szlovák konyha újdonságaira.