Miskolcon elrendelték, Salgótarjánban megszűnt a szmogriadó

Miskolcon elrendelték a tájékoztatási fokozatát, ugyanakkor a szmogriadó megszűnt Salgótarjánban.

Kriza Ákos, Miskolc polgármester arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használjanak személyautókat, főleg dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

A tájékoztatási fokozat tilos a nyílt téri égetés. Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére a polgármester felhívta a miskolci önkormányzati rendészet figyelmét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint legkorábban vasárnap várható a levegőminőség javulása.

Salgótarjánban a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja csütörtökön 72 mikrogramm volt köbméterenként, vagyis már a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöböt sem érte el – írja a városháza.

A szmogriadót, és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket – többek közt az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát és az építési, bontási munkák szüneteltetését – ezért megszüntette Fekete Zsolt (MSZP) polgármester. A szmogriadó tájékoztatási fokozatát kedden rendelte a nógrádi megyeszékhely vezetője.