Csángómagyar énekekkel búcsúztatták a telet Csíkfaluban

Először rendeztek farsangtemetést Csíkfaluban, ahol a 2000-es évek elejétől zajlik magyar oktatás. A csángóföldi településen több tucat jelmezbe öltözött gyermek vonult fel a falu utcáin, akik elbúcsúztatták és elégették a János névre keresztelt farsangi bábut.

Csángóföld székelyes falvaiban, így Csíkfaluban is szép számban maradtak fenn a hagyományos népi ünnepkörhöz köthető szokások. A farsangtemetés azonban valahogy feledésbe merült, ezért az ott dolgozó pedagógusok idén hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a látványos felvonulást.

A krampusz, a pap, a menyasszony és a vőlegény mind ott volt a farsangi menetben, amelynek lármája több felnőttet is az utcára csalogatott.

A farsangtemetést többhetes készülődés előzte meg. A székelyföldről érkezett tanítónő, Lázár Evelin irányításával a gyerekek maguk készítették jelmezeiket és tanulták meg az alkalomhoz illő szövegeket.

A tanítónő elmondta: sokat kell készülni a gyerekekkel, mert sokuk nem úgy beszél magyarul, mint másutt, Székelyföldön. Ők még ilyent nem is láttak – tette hozzá.

Csíkfaluban János a Döme

Székelyföldön általában Illyésnek vagy Dömének nevezik a farsangi bábut. Csíkfaluban azonban János névre keresztelték, mert János volt a falu rossza, aki szerette az asszonyokat és az italt sem vetette meg. Mindezek ellenére a pap készségesen búcsúztatta el a téltemetés főszereplőjét.

A csíkfalusi gyermekek csángómagyar énekkel búcsúztak el Jánostól, akinek elégetésével a falu jelképesen megszabadult gondjaitól.

A maskarázás délután is folytatódott, ugyanis a gyermekek egy jelmez-versenyen mutathatták be ötletes álarcaikat, jelmezeiket.

A szervezők és a résztvevők egyaránt elégedettek voltak a hagyományteremtő rendezvénnyel, ezért ezután is szeretnék minden évben látványos farsangtemetést szervezni Csíkfaluban.

Hagyományt teremtenek

Egyrészt a meglévő, élő hagyományokat kell éltetni, másrészt elő kell keríteni azt, ami esetleg csak volt, mint például a betlehemezés, és újra kell tanítani – mondta el az M1 csütörtök délelőtti műsorában Márton Attila, a Moldvai Oktatási program irányítója. Arról is beszélt: időnként az a feladat, hogy hagyományokat is teremtsenek ezekben a közösségekben.