Bánki Erik: Demszky a kulcsfigura a 4-es metró ügyében

Mindenképp különbséget kell tenni a gazdasági bizottság által meghallgatni kívánt egykori miniszterelnökök között, Medgyessy Péter ugyanis legalább válaszra méltatta a testületet, és közölte, márciusban rendelkezésre áll - jelentette ki Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc a sajtón keresztül üzent, hogy nem megy el a meghallgatásra, a Bajnai Gordonnak címzett levelet pedig ugyan átvették, de azt nem tudjuk, mit gondol a volt kormányfő az eljárásról.

Demszky Gáborról a fideszes politikus azt mondta: ha a volt főpolgármesternek nem lenne takargatnivalója, a bizottság elé járulna. Ne gondoljuk komolyan, amit mond, miszerint nincs érdemi információja a 4-es metró beruházásáról, hiszen ez volt az egyik zászlóshajója. Minden választási kampányban erről beszélt, mintegy „édes gyermekeként” kezelte ezt az ügyet. Talán az sem véletlen, hogy a saját lovát is a metróról nevezte el – mondta.

Ő a kulcsfigurája ennek az ügynek – szögezte le.

Hangsúlyozta: azért állították most fel a parlamenti bizottságot, mert az OLAF mostanra vizsgálta felül a metróberuházást érintő valamennyi szerződést. Most bukott ki az, hogy egy 195 milliárd forintra tervezett beruházás – ami a valóságban több mint 400 milliárd forint lesz – pénzfelhasználásának több mint felénél, 166 milliárd forintnál vannak bizonytalanságok, szabálytalanságok.

Aba Botond, a BKV korábbi vezérigazgatójának nyilatkozatára, miszerint Demszky Gábor főpolgármesterként közvetlen utasításokat adott a metróberuházással kapcsolatban, úgy reagált: nem is kétséges, milyen utasítások voltak ezek.

Emlékeztetett arra, Tarlós István még 2007-ben, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként kezdeményezte, hogy hozzák a Fővárosi Közgyűlés elé a szerződéseket. Korábban ugyanis az MSZP-SZDSZ-koalíció az összes hatáskört elvonta a BKV-hoz. Vagyis nem voltak hajlandóak abban partnerként együttműködni, hogy átlátható legyen a 4-es metró beruházásához kapcsolatos összes döntés.

Demszky Gábortól a parlamenti bizottság a többi közt azt szerette volna megtudni, mi indokolta ezt a döntést, és azt, hogy az összes beruházást érintő szerződésmódosításnak a BKV lett a vesztese. 1281 esetben módosították a szerződéseket, és ebből a beruházónak 50-60 milliárd forint kára keletkezett – hangoztatta.

Nála többet senki nem tudott a 4-es metróról, az pedig csak vicc, hogy neki ebben a beruházásban protokolláris szerepe volt – mondta Demszky Gáborról Bánki Erik, aki szerint a főpolgármesternek igenis határozott szerepe volt abban, hogy a projekt így alakult.

Mint mondta: a gazdasági bizottság meghívása állandó, és bízik abban, hogy a volt városvezető átértékeli a történteket, jobb belátásra tér és tisztázza a körülményeket.

A beruházás kapcsán nagyon sok érdekes kérdés van. A legdurvább eset az, miszerint az Eurometro Kft. nevű céget a főváros megbízta a közbeszerzések előkészítésével, lebonyolításával. Magyarán ez a cég választotta ki a vállalkozókat. Később pedig feltűnt a vállalkozások között és műszaki tanácsadással segítette őket. Volt olyan tárgyalás, amelyen a cég egyszerre képviselte a beruházót és a kivitelezőt. Ha ez nem összeférhetetlenség, és nem az egész beruházás körüli mutyinak a melegágya, akkor semmi sem az – szögezte le.