A halál ellenszerét tálalták fel Az egészség ellenszerében

Modern Drakula-film is lehetne a roppant látványosnak beharangozott Gore Verbinski mozi. Lehetne...

Dr. Volmer betegei valami miatt egyáltalán nem gyógyulnak. Sőt mintha betegebbek lennének, mint megérkezésükkor. Pedig talán a világ egyik leggyönyörűbb helyén pihennek, a svájci Alpok ölelte, világtól elzárt szanatóriumban, ahol csodás erejű kezelést kapnak. De mintha ez sem segítene rajtuk. Mintha régi életük árát éppen most kellene megfizetni, hiába rendelkeznek óriási vagyonnal, befolyással. Csak épp még nem tudnak róla, hisz azt remélik, hogy a szanatórium különleges kezeléseivel visszanyerhetik mindazt, amit az eltelt évtizedek alatt elveszítettek – az életüket.

Az egészség ellenszere - jelenetfotó

Szinte az utolsó pillanat, amikor még van esély a menekülésre

Ebbe a majdnem idilli környezetbe érkezik a fiatal bróker, Lockhart, akit cége küldött azzal, hozná vissza a kezelésből egyik igazgatójukat, akinek épp most megy el az esze teljesen. Furcsa levelet küldött ugyanis a szanatóriumból, épp olyat, mintha írója pihenés közben kapott volna teljes idegösszeomlást. A bróker azonban lekési a látogatási időt, kénytelen szállás után nézni a faluban. Ekkor találkozik az őt szállító autó egy, az erdőből kivágtató szarvassal.

Lockhart a szanatórium egyik ágyán tér magához, begipszelt lábbal. És ezzel elkezdődik kálváriája, mert ahogy a szanatórium betegei, úgy ő sem gyógyul, hiába telnek a napok. Sőt, kicsit később még betegebb is lesz valós állapotnál, néhány foga is bánja nyomozását. Mert miközben Lockhart a látszólag elveszett igazgató nyomába ered, egyre furcsább dolgokat tapasztal a műintézményben. A különleges vizes kezelések, az izolációs tartályban történő merülés, a gőzfürdő, ahol férfiak és nők járnak teljesen meztelenül, és ki tudja még miféle egyéb kuruzslások, megtetézve a kastély régi legendájával, ami mindent átitat.

Az egészség ellenszere - jelenetfotó

Lockhart mindig a legrosszabb helyre botorkál

A legenda szerint a kastély tulajdonosa, a báró réges-régen emberkísérleteket folytatott, majd azért, hogy családja vérvonala fennmaradjon saját húgát ejtette teherbe és próbálta feleségül venni. Ezt akadályozták meg azonban a falu lakói, akik felgyújtották a kastélyt, máglyára tették a báró húgát, de még előtte kivágták hasából a magzatot, aki valahogy csak túlélte anyja halálát. A jelen pedig kísértetiesen kezd hasonlítani a múltbéli történésekre, Lockhart meg nem egy ijedős pasas, mindennek a nyomába ered, amíg egy kellemesen sápadt hősnővel (különleges betege ő a szanatóriumnak) fel nem göngyölíti az egész borzalmat, hogy aztán tényleg megtudjuk, mi is az élet értelme.

 

Mielőtt azt hinnénk, hogy majd félni fogunk

A pszichotriller egyik legfontosabb műfaji követelménye, hogy ameddig csak lehet, fenntartsa a feszültséget. Hogy az ember riadtan kémlelje a vásznat, vajon milyen borzalmat mér majd rá a rendező, honnan érkezik az újabb csavar.

Nem kétlem, hogy a Kör rendezője Gore Verbinski minden idegszálával azon volta, hogy képes legyen teljesíteni ezt a feladatot. Főbb szereplői, Dane DeHaan (Lockhart), Mia Goth (Hannah) és Jason Isaacs (dr. Volmer) is képesek elhitetni, hogy mindjárt valamilyen rémség pottyan egyenesen az ölünkbe, így valójában teljesen és tökéletesen érthetetlen, hogy

MIÉRT NEM FÉLÜNK

mi ott a moziszékben, holott nézőként ez lenne a dolgunk.

Ennek folytán pedig az ember folyamatosan helyezkedik a székben, tíz percenkét teszi át a bal lábát a jobbra, aztán fordítva, kis testsúly áthelyezéssel próbálja felébreszteni magát, rávenni, hogy figyeljen. Szerencsére azért van mire: a kastély belseje, a fürdők egyedi hangulata, az ötvenes évek jelmezei képesek fenntartani az ember érdeklődését. Ami nem is csoda, köszönhetően, hogy a film külső helyszínét a rendező és a díszlettervező Németország déli részén találta meg a neogótikus Hohenzollern kastélyban, amely a francia Loire-völgy kastélyait idézi.

„Olyan szerencsések voltunk, hogy találkozhattunk és együtt dolgozhattunk a Hohenzollern család fejével, Georg Friedrich herceggel, II. Vilmos császár, azaz az utolsó Hohenzollern uralkodó egyenes ági leszármazottjával” – mesélte David Crockett producer. A belső felvételek pedig a berlini Babelsberg Stúdióban és a város melletti Beelitz-Heilstätten katonai kórházban készültek.

Az egészség ellenszere - jelenetfotó

Jó, ez is elég szörnyűnek látszik  - Hannah a kádban

Eve Stewart díszlettervező pedig alapos kutatómunkát végzett, hogy megtalálja a lehető legautentikusabb fürdő világát, amit nem meglepő módon az egyik budapesti gyógyfürdőben alapozott meg, de persze ellátogatott még más kelet-európai fürdővárosokba is. Talán az előbbi okán lesz olyan ismerős számunkra a szanatórium nagy medencéje és az azt körülvevő háttér, pedig épített díszlet “csupán”.

Mint ahogy az a vízzel ellepett izolációs tartály is, amelyben Lockhart búvárként lebeg majd. A színésznek egy jelenethez 25-30 percet kellett a vízzel teli tartályban töltenie, ami fizikailag és lelkileg is kimerítette.”Nem lehetett rajtam búvárszemüveg, semmit sem láttam, mert elég sötét volt és egy csomó kötéllel voltam kipányvázva, hogy vízszintesen maradjak a tartályban. Úgyhogy amikor végre kijöhettem, az sem volt túl egyszerű. Kitaláltam mindenféle agytornákat, hogy lekössem magam és gyorsabban teljen az idő. Azt a hetet életem végéig nem fogom elfelejteni. Nagyon kimerült voltam a végére, megviselt a víznyomás. Ezeknek a jeleneteknek ijesztőeknek kell lenniük és már forgatni is ijesztő volt őket” – mondta DeHaan.

Az egészség ellenszere - jelenetfotó

Egyszóval minden adott volt ahhoz, hogy jó kis rettegést éljünk át, hogy együtt izguljunk a rémségek kicsiny szanatóriumában Lockhart nyomozása közben, de valahogy mégsem megy. A filmidő kegyetlenül hosszú (146 perc), s bár a történet kerek egész, mégis barátságosabb húzás lett volna a rendezőtől, ha a “kevesebb a több” elvén bőven vág még filmjéből.

Lett volna mit.

A nagy meséléssel végül csak azt éri el, hogy egy színes, szélesvásznú kissé borzongató mesekönyvet kapunk, amolyan modern Drakula féle sztorit. S bár üzenetként megfogalmazódik a teljes és egészséges élet reménye, amiért persze köszönet jár, nem beszélve a vizes gyógymódok népszerűsítéséről, Az egészség ellenszere éppen csak megüti a közepes alát.

Az egészség ellenszere
bemutató: 2017.02.16.