Továbbra is harmadfokú a készültség a Tiszán

Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) a folyón érkező zajló jég zavartalan levonulásának biztosítása érdekében - közölte az igazgatóság védelemvezetője.

Bara Sándor tájékoztatása szerint a Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég hétfő délelőtt Tiszacsege alatt összetorlódott, majd éjjel megindult. A torlódott jég fokozatosan halad Tiszafüred felé. Tiszapalkonyánál kedd reggel 8 órakor 562 centiméteres apadó vízállást mértek: a Tisza bal parti Tiszatarján-Rakamaz árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben.

A felsőbb szakaszokon a Tisza folyamatosan apad, minden vízmércén készültségi szint alatti vízállásokat mutat, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) hétfő este valamennyi védelmi szakaszon az árvízvédelmi és jégvédekezési készültséget megszüntette – jelezte Bodnár Gáspár védelemvezető.

Közleménye szerint megszűnt a védelmi készültség Szamoson, a Túron, a Krasznán és a Lónyay főcsatorna torkolati szakaszán is. Szakaszosan megnyitották  a Lónyay torkolati műtárgy zsilipkapuit is. A Fetivizig működési területén megkezdték a víz által az árterekre kirakott kommunális szilárd hulladék, uszadék összegyűjtését, illetve a jég okozta károk felmérését – közölte az igazgatóság.