Kósa: nem rabszolgának léptünk be az unióba

Ha közös adópolitika van, akkor fuccs a magyar adócsökkentésnek. Ez nekünk nem jó, mert akkor a mostani alacsony adókat harmonizálni kell az európai adókhoz, ez biztosan adóemelést jelent. Ebben a kérdésben lesz vitánk Brüsszellel - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A másik nagy kérdés az enegiaunió, miszerint az energiaárakat nem a nemzeti kormányok határoznák meg, hanem közös energiaár lenne a közösségben. Ezzel a magyar fogyasztók ki lesznek szolgáltatva a multinacionális cégeknek. Mi szeretnénk megvédeni a rezsicsökkentést – hangoztatta.

700 ezer munkahely keletkezett

A magyar kormány a teljes foglalkoztatást tűzte ki célul. Mostanra közel 700 ezer munkahely keletkezett, ezek döntő része piaci. Ehhez több foglalkoztatáspolitikai eszközt is használni kellett, ezeket az unió folyamatosan támadta – jegyezte meg.

Mindenkinek azt tanácsolom, nézze meg a saját családját. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a szülők tartják el a gyerekeket, akik mégis folyamatosan vitatkoznak azon, mire kellene költeni a pénzt. Egy közösségben, ahol ugyan közös finanszírozás van, és valaki alapvetően inkább kap, mind ad, ahhoz képest van véleménye a saját jövőjéről, az érdekeiről, hogy és mit kellene venni – érvelt.

Nem rabszolgának léptünk be

Ráadásul Magyarország rengeteget ad az uniónak a piacnyitással, a munkaerő szabad áramlásával, és az uniós támogatások felhasználásával a közösség is jól jár. Szó sincs arról, hogy mi eltartottak lennénk, arról nem beszélve, hogy az unióba nem rabszolgának léptünk be. Ez egy szabad államok közössége, ahol mindenkinek van véleménye, ezt meg kell beszélni – hangoztatta.

A politikus szerint jobb lett volna, ha számos uniós ország nem a brüsszeli recept szerint kezelte volna a gazdasági válságot, mert Magyarország 2010-ben Görögország szintjéről indult, és mára az „unió csodagyerekeként” fantasztikus eredményeket ért el. Eközben az unió a válságkezelő intézkedések hatására is „ott van, ahol a part szakad”. Az eredmények minket igazolnak, nem az uniót – szögezte le.

Hangsúlyozta: szeretnének minél több embert meggyőzni, mert Magyarország – mint fogalmazott – nem elszenvedője az uniónak, hanem alakítója is.

Be akarunk zárni egy kiskaput

Beszélt arról is: a kormány a napokban benyújtja azt a törvényjavaslatot, mely az illegális határátlépőkkel kapcsolatos eljárásokat tartalmazza. Ha valaki menedéket kér, annak meg kellene várni ott, ahol a magyar hatóság kijelöli a tartózkodási helyét, míg lezárul az eljárás. Be akarunk zárni egy kiskaput. Ha valaki az életét félti, a biztonságát fenyegetik, akkor Magyarországon biztonságban van, a magyar hatóságok ki tudják jelölni azt a tartózkodási helyet, ahol jó körülmények között – biztonságban, melegben, szállást, ételt, orvosi ellátást kapva – meg tudja várni azt a 4-6 hetet, míg az eljárás jogerősen lezárul – mondta Kósa Lajos.

Az unió ebben kérdésben “teljesen idióta”, egész egyszerűen az elemi jogait nem érvényesíti. Úgy csinál, mintha nem venné észre, hogy az Európába bejövők 90 százaléka nem jogosult menedékjogra, még oltalomra, és visszaél az ellátási rendszerrel. Se szeri, se száma azon híreknek, amikor kiderül, hogy egy menekült több országban is felveszi más-más személyazonossággal a szociális segélyeket, dolgozni és integrálódni nem akar, lenézi és megveti az európai kultúrát. Az idejövők döntő része muszlim, akikhez képest mi, keresztények másodrendű emberek vagyunk az ő felfogásuk szerint. Minket át lehet verni, be lehet csapni, ez követendő. Nem veszik tudomásul Európában az alapvető tényeket. Jóhiszeműen tényleg olyanok, „mint akiknél elmentek otthonról” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.