Házasság Hete: csak egymássál tudjuk megoldani a problémákat

Elkezdődött és vasárnapig tart a Házasság Hete. Az M1 hétfő reggeli műsorában Kerekes Mónika és Madarász Isti filmrendező, a házasság Hete nagykövetei voltak a vendégek, akik tanácsokkal látták el a már házasokat és a most házasulandókat.

„Nem tanítani akarjuk a házasság titkait, csak bátorítani meg inspirálni az embereket, hogy lehet boldog házasságban élni” – mesélte el a rendező, hogy hogyan kerültek a tavalyi „szárnysegédség” után feljebb. Úgy fogalmazott: ők sem szuper házaspárok, de elég a házasság működtetéséhez, hogy minimális energiát belefektetnek, és szeretik egymást.

Úgy fogalmazott: ők sem szuper házaspárok, de elég a házasság működtetéséhez, hogy minimális energiát belefektetnek, és szeretik egymást. Nem lehet megúszni a problémákat, egy év alatt sem, de ha már az elejétől törődünk a problémákra, nem fog „akkorára nőni a szakadék”, ami már kijavíthatatlan lesz – fogalmazta meg gondolatait a Házasság Hetének női nagykövete.

Rutint kell a megbocsájtásból

Legkevésbé a virág számít Madarász Isti szerint, aki úgy véli, hogy a konfliktusok után ki kell békülni, különben úgy marad „az a bizonyos kis szakadék”. Hozzátette: annál rosszabb lesz, minél később látunk hozzá a minimális munkának, ki kell békülni aznap, vagy másnap, és a másiknak pedig meg kell bocsájtania.

Néha le kell ülni, néha meg kell kérdezni a másikat, miért rossz a kedved, a konfliktust nem a csoki meg a virág fogja megoldani, hanem ezek az alapdolgok – mondta el a Házasság Hetének férfi nagykövete.

Gyerekek mellett sem nehezebb

Tudatosan szakítani kell időt egymásra, még a gyerekek mellett is, hiszen a kapcsolat is érték, akárcsak a gyermek – válaszolta Kerekes Mónika, hogy nem-e nehezebb gyerekek mellett az egymásra figyelés. Úgy véli, jó elmenni szülőként is akár egy vacsira is.

Ezt tanácsolják a nagykövetek a problémákra

Nem lehet minden problémát egy beszélgetés agy egy nap alatt megoldani – magyarázta Madarász Isti, aki szerint sokan még odáig sem jutnak el, hogy egymás szemébe nézzenek. Elmondta: a problémákat el kell kezdeni megoldani, az sokat segít, ha másoknál is megvan a közös cél, mint „nálunk”.

Aki a házasság előtt áll, annak azt tudja mondani, hogy a problémák megbeszélése csak a megfelelő emberrel sikerülhet, tehát fontos, hogy a megfelelő párral házasodjon.