Hajókat, stégeket és vadállatokat is magával ragad a jeges ár

Hétfő reggel újabb szakaszon rendelték el a harmadfokú készültséget a Tiszán. Ahogy egyre délebbre jut az árhullám, újabb és újabb szakaszokon töri fel a jégpáncélt, és viszi magával az időnként több tonnás jégtáblákat. Szinte mindent magával ragad a jeges folyó: hajókat, stégeket, fákat, szemetet és vadállatokat. Sokmilliós már a kár.

Hatalmas robajjal érkezett meg a több kilométeres jeges víz Tiszalökre vasárnap éjszaka. Mire a jég az erőműhöz ért, már felaprózódott, de még így is óriási darabok úsztak a Tiszán.

Előtte napokig azon dolgoztak a szakemberek, hogy mire a jeges ár eléri a tiszalöki erőművet, megtisztítsák a folyót, hogy ott gond nélkül levonulhasson. Több jégtörő hajót is bevetettek és robbantással is lazították a jeget.

Záhonynál még csütörtökön alakult ki egy 20 kilométeres jégtorlasz, amely lassan elindult lefelé a folyón. Ha ez az egybefüggő jégréteg rácsúszott volna a Tiszalöknél kialakul jeges vízre, akkor valószínűleg leállt volna az erőmű. Ezért is kellett megtisztítani a Tisza ezen szakaszát.

Végül vasárnap este gond nélkül levonult a jeges ár. Most Tiszakeszi és Tiszadrogma között halad. Emiatt csaknem 150 kilométeres szakaszon harmadfokú a védelmi készültség.

Elszabadultak a hajók

Komoly károkat okozott viszont a jég Tokajnál. Vasárnap elszabadultak a kikötőben horgonyzó hajók. Majdnem 1 kilométeren keresztül sodródtak, és végül egymás hegyére hátára csúszva álltak meg. A helyiek még hétfőn is a károk eltakarításán dolgoztak – próbálták menteni a menthetőt.

A folyó déli szakaszán, Csongrád és Nagytét között is problémát okoz a jég. Nem tud közlekedni a komp, ezért a két település között élőknek 60 kilométert kell megtenniük, hogy átjussanak a Tisza másik oldalára. Van olyan lakos, aki a saját földjét sem tudja megközelíteni.

Veszélyes az állatokra is

Több mint három kilométer hosszan úszott a szemét délután a Tiszán. Romániából a Maroson érkezett Magyarországra. Csaknem négy hétig volt beállva a folyó, ahogy felolvadt, az ártéren felgyülemlett hulladékot magával sodorta a megáradt víz.

A jégzajlás őzeket, nyulakat és rókákat is magával sodort. Ugyan csökkent a jég mennyisége, de a hosszan tartó áradás a vadon élő állatoknak még mindig veszélyt jelent.

Magyarország folyóin továbbra is 550 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség.