7 kihagyhatatlan lépés a mobil – és saját magunk - védelmére

Át kell gondolni, mi történne, ha az óvatlanul elől hagyott készülékbe illetéktelen kolléga, netán családtag pillantana. Vagy egy tolvaj.

Megfelelő biztonsági intézkedések híján fél életünk napvilágra kerülhet a mobiltelefonunkba kukkantva.

Kidőlnek az e-mailek, mentett szövegek, hívásnaplók, böngészési előzmények – azaz mindazon oldalak, amelyeken a weben pillanatra is tartózkodtunk -, ténykedéseink a közösségi médiában, jelszavak, hitelkártya adatok, személyes fotók.

És így tovább: a magánszféránkat veszélyeztethetik a hackerek rosszindulatú alkalmazásai, sőt, a hirdetők, meg a telefonszolgáltatók.

Mielőtt megégetnénk az ujjunkat, érdemes hét tételben sorra venni, milyen alapvető védelmi teendőket kell megteremteni a mobilunknak, a táblagépünknek – pontosabban magunknak.

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Dado Ruvic)

Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Dado Ruvic)

1. Használjunk PIN kódot vagy jelszót

Ahhoz képest, hogy fontosságával gyakorlatilag mindenki tisztában van, felmérések szerint minden harmadik készülék tárva-nyitva áll.

Tényleg abban bízunk, hogy illetéktelenek nem képesek elhúzni az ujjukat a zárképernyőn?

És természetesen olyan jelszó kell, amit nehéz kitalálni: az 1-2-3-4 vagy a 0-0-0-0 nem sokat ér.

Lépjünk iPhone-ban a Beállítások/Touch ID és jelkód, Androidon a Beállítások/Képernyőzár – típusonként az elnevezések némileg különbözhetnek – menüpontba és állítsunk be nehezen feltörhető számsort.

Számos Androidon az arcfelismerő, vagy a hangfeloldó modul rosszul, vagy nem elég megbízhatóan működik.

Ha mintázattal oldjuk a zárképernyőt, szintén nehezen kitalálható, leskelődőknek minél kevésbé megjegyezhető legyen.

2. Csak megbízható alkalmazásokat telepítsünk

Dacára, hogy egy-két szendvics árán a legtöbb fizetős alkalmazáshoz hozzá lehet jutni, sokan telepítenek ismeretlen forrásból programokat.

A malware appok gyakran nem azonnal aktiválódnak, hanem megbújva végzik a dolgukat: spam leveleket küldenek az ismerősöknek, kinyerik az adatainkat, sőt, zsarolóvírussal használhatatlanná tehetik a készülékünket.

Érdemes csak a Google Play, az Amazon Appstore, az Apple iTunes, illetve a Microsoft Windows Store áruházakból tölteni appokat. Leginkább az Android veszélyeztetett az ismeretlen alkalmazások könnyű telepítése miatt.

Tanácsainkat itt lehet elolvasni.

3. Nem kell minden jogosultságot engedélyezni

Bizonyos alkalmazások ugyan figyelmeztetik a felhasználókat a telepítés során, hogy túl sok, a fejlesztőikre alkalmasint egyáltalán nem tartozó információt akarnak tudni rólunk – mi köze egy zseblámpa appnak a jelenlegi tartózkodási helyünkhöz?! -, de egyszerűbb és gyorsabb türelmetlenül „Következő”, „Következő” gombokat nyomogatni installáláskor, mint egyenként mérlegelni az engedélyeket.

Ezen az oldalon magánéletünk veszélyeztetése szempontjából osztályozzák a legtöbb alkalmazást: az „A+” jelzésüek a legkorrektebbek, az „A”, „B”, „C” jelűek aggályosak, a „D”-t kapottakat jobb lenne kihagyni.

4. Tiltsuk le a hirdetők nyomkövetését

Nem titok, hogy az online hirdetők követik a felhasználókat és a szolgáltatók segítik ebben őket.

Először is tiltsuk le a GPS-t. Ne fusson, ha éppen nem navigációhoz, vagy időjárás előrejelzéshez használjuk a mobilt: ne tudassuk minden fájlról, képről, hogy hol készült.

Hogy, hogy nem, a hirdetők nyomkövetésének kikapcsolása meglehetősen nehezen lelhető fel mindkét nagy operációs rendszer beállításaiban.

Az Androidban a Beállítások/Google/Személyes adatok és adatvédelem/Hirdetésbeállítások/Az Ön érdeklődési körén alapuló hirdetések

Google hirdetes adatvedelem

iPhone-ban pedig a Beállítások/Adatvédelem/Hirdetés/Kevesebb hirdetéskövetés menüpontban a csúszka átállításával lehet megszelídíteni a kíváncsiságukat.

iPhone hirdetes adatvedelem

5. A keresőnk se lásson mindent

Számos olyan keresőszolgáltatás érhető el mobilra, amelyik nem rendezi kéretlenül az érdeklődésünket adatbázisba.

Ismert, megbízható és – több platformon elérhető – a DuckDuckGo, amely Androidra és iPhone-ra ingyen letölthető.

Személyesebb ügyeket inkább például ezzel a kacsával keressünk.

6. Csak óvatosan a nyilvános wifivel

Semmilyen vásárlás nem lehet olyan fontos és sürgős, hogy a könnyedén feltörhető nyilvános, ingyenes wifiről intézzük.

Még böngészni is csak kifejezetten az adott hely által üzemeltetett wifivel célszerű a pályaudvarokon, repülőtereken, szórakozóhelyeken: attól, hogy ingyen wifire lelünk, még lehet, hogy azt éppen egy hacker működteti.

7. Mi legyen a régi telefonunkkal?

Egyáltalán nem elegendő a lecserélt mobilunkról ajándékozáskor vagy az új mobil beszámításakor törölni az alkalmazásokat, fájlokat, képeket, videókat. Még a „Gyári adatok visszaállítása” sem ér sokat: utána egy ügyesebb amatőr is megkaparinthatja az adatainkat.

Itt megírtuk, mit tehetünk azért, hogy ne kerülhessenek a kíváncsi kedvű új tulajdonos, vagy a ráérő használtcikk kereskedő elé személyes titkaink.