Nagy szeretettel fogadták Berlinben Enyedi Ildikó új filmjét

Nagy szeretettel fogadta a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) közönsége a magyar versenyfilmet, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását - mondta a közmédiának a német fővárosban Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

A Berlinalén szereplő magyar alkotók tiszteletére rendezett fogadáson adott nyilatkozatában Havas Ágnes kiemelte, hogy nagy tekintélyt, komoly presztízst jelent a meghívás a legjobb filmek járó Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért versenyző alkotások mezőnyébe.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó munkáját nemcsak a közönség és a kritika fogadta elismerően. A fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick a világpremieren “gratulált és azt mondta, hogy ez a film remek befektetés volt” – emelte ki a filmalap vezetője.

Mint mondta, az Oscar-díjjal kitüntetett Saul fia sikere “fölfelé húzza a magyar filmet”, és az alkotók így “érzik, hogy el tudnak jutni akár a Berlinale színpadáig is”.
A magyar filmművészet “nagyon jó éveit éljük, és büszke vagyok arra, hogy ez a Magyar Nemzeti Filmalap időszakában történik” – mondta Havas Ágnes a szombat esti fogadáson, rámutatva, hogy az idén is van Oscar-jelölt magyar alkotás,  Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje.

Borbély Alexandra színésznő, Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, az egyik főszereplő, Tenki Réka színésznő, Enyedi Ildikó rendező, Nagy Ervin színész és Dieter Kosslick fesztiváligazgató (b-j) a Testről és lélekről című film bemutatójára érkezik a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. február 10-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A február 19-ig tartó szemlén 399 filmet mutatnak be. A nagyjátékfilmes mezőnyben Enyedi Ildikó alkotásával együtt 18 munka versenyez a díjakért.

Több más magyar alkotás is szerepel a Berlinalén. A szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban tartják Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének európai premierjét. A Generation elnevezésű szekcióba meghívást kapott Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, Máté Bori The Headless Appearance című kétperces absztrakt filmje pedig a fesztivállal párhuzamosan futó Kritikusok Hete válogatásába került be.

A szemlét számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb, amelyen az idén is részt vesz a Magyar Nemzeti Filmalap.