Egyértelműen apad már a Tisza

Megállt a Tisza vízszintemelkedése, Dombrádnál tegnap óta 30 centimétert apadt a folyó – mondta el az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Hozzátette, már a felsőbb területekről is kevesebb víz érkezik.

Siklós Gabriella, az OVF szóvivője közölte: a Tisza felső szakaszán, Záhonynál már csak elsőfokú védelmi készültséget tartanak fenn. Tehát egyértelműen apad a víz – tette hozzá. A tiszai vízszintemelkedés megállt, Dombrádnál mintegy harminc centimétert csökkent a víz szintje péntek óta, és kevesebb víz érkezik a felsőbb területekől is.

Dombrád alatt mintegy 10 kilométerrel van a tiszai jégtorlasz csúcsa, amely már rövidebb – nagyjából 6 km hosszúságú -, de még mindig elég vastag, és rácsúszott a tiszalöki erőmű előtti jégtakaróra – számolt be a zajló Tiszával kapcsolatos legfrissebb hírekről a szóvivő.

Az erőműnél zajló folyamatokat folyamatosan figyelik a szakemberek, mert ha sor kerül arra, hogy a jégtorlasz megtöri az erőműnél levő állójeget, akkor a jégdarabokat át kell majd engedni.

A jégtörők pénteken megtisztították az erőmű alatti részt, így szabad útja lesz a jégtábláknak és a víznek is az alsóbb szakaszok felé, várhatóan nem fog visszaduzzadni a víz.

Vízimadarak egy jégtáblán a Tiszán, a tiszalöki vízerőmű közelében 2017. február 9-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Siklós Gabriella elmondta: ez már az a szakasza a Tiszának, ahol kiszélesedik az ártér, tehát valószínűleg lesz elég helye a jégnek, a víznek a levonuláshoz. Szélsőséges helyzetre már nem kell számítani – szögezte le.

Több helyen folyamatos a vízszintcsökkenés

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közlése szerint összesen 549 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 408 kilométeren elsőfokú, 16 kilométeren másodfokú, 125 kilométeren harmadfokú.

A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Győröcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában tovább csúszott lefelé a folyón, szombat délelőtt a Dombrád alatti térségben jár. Lejjebb, Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok vannak.

A jég miatt Záhonynál már csökken a korábban harmadfokú készültségi szintet is átlépte a vízállás. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik.

Összetorlódott jégtáblák a Tiszán a záhonyi magyar-ukrán határátkelő közelében 2017. február 8-án. MTI Fotó: Balázs Attila

A jégjelenségek hatására Záhony alatt, Dombrádon péntek kora estére harmadfok fölé, reggelre az alá került a vízállás. Tiszabercelen a másodfokú, Tiszapalkonyánál az elsőfokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek, és szintén első fok feletti értékeket mutatnak a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéi is.

Az OMIT felhívta a figyelmet arra, hogy a Tiszán és mellékfolyóin a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre egy-egy újabb helyen is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

A nappali felmelegedés segíthet a belvízhelyzeten

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 37 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 17 szakaszon II. fokú, 20 szakaszon I. fokú készültség van érvényben.

A belvízzel elöntött terület nagysága 42 ezer 570 ha, ebből 23 ezer 070 ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek.

Belvízzel elöntött mezőgazdasági terület Sarkad közelében 2017. február 10-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

133 db szivattyútelep és 18 db mobil szivattyú, összesen 5,5 millió köbméter belvizet emelt át, a védekezésben 417 fő vett részt.

A következő napokban továbbra sem várható számottevő csapadék. A védekezés szempontjából kedvező az időjárás (nappali felmelegedés) és ez elősegíti a belvíz folyamatos levezetését.

Maradnak az éjszakai fagyok

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban mindenhol maradnak az éjszakai fagyok, de a korábbihoz hasonló extrém alacsony értékekre nem kell számítani. A vízgyűjtők nagyobb részén a napközbeni értékek továbbra is fagypont felett lesznek, de a hegyvidéki területeken, illetve a Kárpátalján napközben is fagypont közelében, vagy az alatt marad a hőmérséklet. Említésre méltó csapadék gyakorlatilag sehol sem várható.

Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon.