Folyamatosan figyelik a Tiszát – percek alatt kiönthet a jeges ár

Tovább emelkedik a Felső-Tisza vízszintje, a határhoz közel még mindig harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A folyón több mint tíz kilométeres a jégtorlasz, ennek mozgását folyamatosan figyelik, hiszen percek alatt önthet ki a jeges ár, ha jégdugó alakul ki. Országszerte 525 kilométeren van készültség.

Csaknem 16 kilométer hosszú jégtorlasz alakult ki péntek reggelre a Tisza észak magyarországi szakaszán, Tuzsér és Fényeslitke között: a jégdugó lassan mozgott, késő délutánra érte el Tiszakanyár térségét.

Ónodi János, a Felső Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökség vezetője az M1-en elmondta: a jég Záhony térségéből lejött egészen Szabolcsveresmartig az éjszaka folyamán, a nap folyamán pedig továbbindult és jelenleg Veresmart térségében megindult, mozog.

A helyzet óráról órára változik, ezért a szakember szerint fontos, hogy folyamatosan figyeljék a kritikus szakaszokat: mérik a vízmagasságot, ellenőrzik, hogy hol van a torlasz eleje és vége, illetve hogy ez mennyire duzzasztja vissza a Tisza vizét.

A folyamatos megfigyelés azért is fontos, mert a jégdugó rövid idő alatt jelentősen megemelheti a vízszintet. De nem csak az áradástól kell tartani, hiszen nagyon magas vízállásnál az is előfordulhat, hogy leáll a tiszalöki erőmű.

Csütörtökön ezért két irányból lazították a jeget. Tiszadadánál robbantottak, Tiszadobról pedig jégtörő hajók indultak el észak felé.

A munkát pénteken is folytatták annak érdekében, hogy biztosítsák a víz szabad folyását. Volt olyan szakasz, ahol csak másfél óra alatt sikerült feltörni a jeget.

Gyorsan emelkedik a vízszint

Magyarországon jelenleg több mint 500 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A legerősebb védekezésre a Felső-Tisza vidékén, Záhony és Szabolcsveresmart között van szükség. Attól délre, Nagyhalászig másodfokra emelték a készültséget.

Elöntött, ártérbe épült Tisza-parti házak Cigándnál 2017. február 10-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Cigándon péntekre kilépett medréből a folyó. Napközben óránként néha 7 cm-t is emelkedett a víz. Az ártérben több kertet és házat is elöntött a Tisza, volt, ahol egy méteres magasságban állt a víz.

Nem javul a belvízhelyzet

A belvízhelyzet sem javul, már csaknem 42 ezer hektárnyi terület van víz alatt. A Tisza mentén és az Alföld keleti részén a legrosszabb a helyzet: itt szinte mindenhol másodfokú a készültség. A föld a legtöbb helyen átfagyott, ezért nem tudja elnyelni a vizet.

A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, de mivel a víz visszafagyott a földekre, az elmúlt napokhoz képest csak kevesebb mennyiséget tudnak átemelni. Jelenleg 38 stabil és hat mobil szivattyútelep üzemel.

A Kis-Balaton térségében 550 hektár mezőgazdasági területen áll a víz. Kilenc szivattyútelepen folyik másodfokú belvíz-átemelés, ami napi 150 ezer köbméter átemelt vizet jelent.

Az előrejelzések szerint a következő napokban marad a fagyos idő, így a belvízzel elárasztott területek nagysága előreláthatólag csak lassan csökken.