Apadt a Tisza Záhonynál

Hajnali adatok szerint Záhonynál 80 centimétert apadt a Tisza vízszintje – jelentette ki Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: a folyó Tuzsérnál korábban áradt, de már ott is elkezdett apadni. A torlasz azonban továbbra is megvan Fényeslitkénél, a vízügyi szakemberek jelenleg azt figyelik, ez mennyire duzzasztja vissza a vizet.

Elmondta azt is, hogy egy-két óra múlva az Országos Irányító Törzs vezetése helikopterrel megtekinti a területet. Felmérik a lehetőségeket, majd Záhonyban tanácskoznak, milyen beavatkozásra van még szükség.

Folyamatosan figyelik a Tisza alsóbb szakaszait is, Tiszadobról minden nap elindul egy jégtörőhajó-pár, és a tiszalöki erőmű alatti területet próbálja megtisztítani. Nagyon vastag jégtáblák vannak még ezen a területen is beszorulva – jegyezte meg.

A belvízi helyzet az Alföldön a legkritikusabb, a szolnoki, a szegedi, a debreceni vízügy védekezik nagyon sok szakaszon első-, illetve másodfokon. Naponta akár 16 órát is dolgoznak a szivattyútelepek, és több millió köbméter vizet engednek át a csatornákba.