2050-ig szinte biztos, hogy nem lesz változás Görögországban

Lesújtó véleménye van Görögországról az IMF-nek. Csupán 1 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak a következő évekre is. Közben egyre több a tüntetés Görögországban, szerdán például a tűzoltók demonstráltak Athénban az alacsony bérek miatt.

Görögország 3,5 százalékos elsődleges hiányát pozitív irányban szeretné változtatni az Európai Unió, azonban az IMF szerint ez lehetetlen a görög gazdaság jelenlegi állapota mellett – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 Ma Reggel című műsorában.

Tűzoltók vonulnak a görög parlament épülete elé a rövid távra kötött munkaszerződésük február 9-i lejárata miatt tartott tüntetésen Athénban 2017. február 8-án. A Görögországnak nyújtott, uniós pénzügyi mentőcsomag miatt életbe léptetett megszorító intézkedések korlátozzák a tűzoltók szerződéseinek megújítását. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A legutóbbi adatok szerint 2011-től a teljes nemzeti jövedelmének 25 százalékát elvesztette Görögország. A munkanélküliség 5 éve minimum 2 számjegyű, 20 százalék felett van. Az államadósság növekedett, a külső adósság 250 százalék, vagyis két és félszerese a nemzet jövedelmeknek. A rossz hitelállomány pedig az összes hitel felét teszi ki – magyarázta Csath Magdolna. Hozzátette: a helyzet romlik, tehát nem jó az az irány, amit Európa követelt meg Görögországtól.

A vezető uniós szakemberek azt szeretnék, hogy Görögország növelje a költségvetés elsődleges egyenlegét, amely azonban további adónövelést, bér- és nyugdíjcsökkentést és privatizációt jelentene – vélte Csath Magdolna, aki arról is beszélt, hogy bár az IMF vezényelte Görögországot olyan helyzetbe, amelyben jelenleg elképzelhetetlen mértékűvé nőtte ki magát a szegénység és a munkanélküliség, a szervezet most úgy döntött: nem száll be az ország finanszírozásába.

Még ha mindent meg is tesz Görögország, akkor is, még 2050-ben is 2 számjegyű lesz a munkanélküliség és visszafizethetetlen lesz az államadósság – húzta alá Csath Magdolna.