Németországban elfoglalják a mecseteket a radikális iszlamisták

A német biztonsági erők szerint a radikális Muszlim Testvériség azon ügyködik Szászországban, hogy „monopóliumot” szerezzen a helyi mecsetekben. Céljuk, hogy növeljék befolyásukat és további követőket toborozzanak.

A radikális szalafista szervezetet még 1928-ban alapították Egyiptomban, a szászországi vezetők szerint már régóta aktívak is városaikban, noha próbálják ezt minél nagyobb titokban tartani.

Gordian Meyer-Plath, a regionális belbiztonsági hivatal elnöke szerint komoly lehetőséget látnak az országba érkező „nagyszámú muszlimban”, akik pedig nem is annyira idegenkednek a szervezettől. Felhívta a figyelmet, hogy ugyan a Testvériség nem vesz részt terrorakciókban, mégis céljaik között szerepel például a saría bevezetése Németországban.

A Muszlim Testvériség mintegy 70 országban van jelen, ahol kórházakat, iskolákat és mecseteket épít.  Demokratikus szervezetként mutatják be magukat, az úgynevezett globális dzsiháddal is megtartják a kellő távolságot, hogy a helyiek számára rokonszenvesebbé válhassanak.

Szászországban folyamatosak az általuk finanszírozott mecsetépítések, de avattak már többek között Drezdában, Lipcsében és a legnagyobb tartományi városokban is.

Meyer-Plath szerint azért erősödhet ilyen mértékben a Testvériség, mert  mialatt a nyugat-németországi területeket számos muzulmán szervezet próbál segíteni a migránsoknak a beilleszkedésben, keleten ez hiányzik, az ő helyüket próbálják betölteni a radikálisok.

Drezda, 2016. szeptember 27. Német rendőrök állnak a Fatih Camii mecsetnél Drezdában 2016. szeptember 27-én, miután előző este házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által fenntartott imaház bejáratánál. Személyi sérülés nem történt, egyelőre senki nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. (MTI/EPA/Sebastian Kahnert)

Drezda, 2016. szeptember 27.
Német rendőrök állnak a Fatih Camii mecsetnél Drezdában 2016. szeptember 27-én, miután előző este házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által fenntartott imaház bejáratánál. Személyi sérülés nem történt, egyelőre senki nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. (MTI/EPA/Sebastian Kahnert)

A Muszlim Testvériség közben elutasította a vádakat, azt állítják, hogy kizárólag a politikamentes iszlámot támogatják.

Muhammed Wellenreuther, a Testvériség által irányított drezdai Iszlám Kulturális Központ szóvivője kijelentette: teljesen mértékben támogatják a demokratikus értékeket, hozzátette: szívesen látják az iszlámnak mind a konzervatív, mint a progresszívebb híveit is. Elismerte, hogy valóban keresik az a potenciális ingatlanokat, amiket esetleg mecsetté alakíthatnak át, vagy építhetnek oda, elsősorban vidéken.

Mintegy 1000 MT-aktivistát tartanak számot Németországban, akik elsősorban kulturális központokat vezetnek, de gyakran használják őket politikai célokra is.