Leégett egy magyartanár háza

Elveszíteni valamit, ami fontos, ami pótolhatatlan mindig végtelenül fájdalmas dolog. Ha ez a valami az otthon, a családi fészek, a biztonságot jelentő „házacska”, ez a veszteség, ez a fájdalom még sokkalta nagyobb.

Alig egy hete történt, hogy lángra kapott és a tűzvészben rövid idő alatt megsemmisült Gyurka Valentin külsőrekecsini csángó magyar hagyományőrző családi háza. Öröm a bajban, hogy ő és a családtagok, felesége Krisztina és négy fiuk időben és épségben el tudták hagyni az épületet, a lelki sérüléseken kívül nem esett bajuk.


Leégett Gyurka Valentin magyartanár háza

Valentin a családban szó szerint belenőtt a hagyományok ápolásába. Valentin továbbvitte a hagyományokat, távol kerülve szülőföldjétől is mindig hű maradt csángó gyökereihez. Az erdélyi és magyarországi iskolai éveket követően családjával az anyaországban kezdték az életet, de szíve végül hazahúzta és évek óta hagyományőrző oktatóként tevékenykedik Külsőrekecsinben. Családi házuk ajtaja mindig nyitva állt a vendégek előtt, akiket hagyományos moldvai vendégszeretettel fogadtak.

Gyurka Valentin, külsőkerecseni magyartanár

Gyurka Valentin, külsőrekecsini magyartanár

„Az élet úgy hozta, hogy a családunk úgy kellett elhagynia otthonát, hogy csak egymás kezét foghattuk. Mindenünket a tűz martalékává hagytunk, de az, hogy még a legkisebbik fiam kisujja sem sérült meg, nagy áldás számunkra. Az, hogy az eddigi munkánk, a sokévnyi áldozatunk árán felépített házunk odaveszett, nagy veszteség számunkra, de Isten úgy vezényelt bennünket eddig is, hogy felkészített erre a megpróbáltatásra – írja le blogbejegyzésében Valentin.

Továbbá elmondja: annyi ismerőssel és baráttal megáldott bennünket az Isten, hogy néha úgy éreztük, túl kevés időnk jut magunkra. Hát tévedtünk! Sokan, akinek ajtót nyitottunk, vagy akár ha nem is volt alkalmunk rá ajtót nyitni, most megkerestek és akár ismeretlenül is támogatást nyújtottak számunkra.

A ház szerkezete annyira megrongálódott, hogy javításról nem lehet szó. Egy teljesen új épület megtervezése és felépítése oldhatja csak meg a család lakhatási gondjait. Ehhez kérjük a segítőkész emberek támogatását. Amennyiben lehetőségük van erre, kérjük, járuljanak hozzá Gyurka Valentin családi házának újjáépítéséhez!

Adományaikat eljuttathatják az alábbi számlaszámok valamelyikére:

Számlaszámok Romániában:
Ghiurca Valentin
OTP BANK ROMANIA
SWIFT: OTPVROBU
IBAN: RO25OTPV290000417347HU01 HUF
IBAN: RO21OTPV290000417347RO01 RON
IBAN: RO75OTPV290000417347EU01 EUR

Forintátutalási lehetőség Magyarországon (az összegyűlt összeget átutalják, így kisebb a kezelési költség).
Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület
Raiffeisen Bank
12011265-00160103-00300002
megjegyzés: Adomány Gyurka Valentin házára