Nincs árvízi vészhelyzet, de állandó a készültség

Több folyón is készültséget rendeltek el a hirtelen megindult áradás miatt. A Tiszát folyamatosan figyelik a szakemberek.

A rekord hideg január után jött egy enyhe, egyelőre csapadékos február, ez okozza most a bajt. Az észak-keleti folyókon hol elindulnak, hol pedig elakadnak a több kilométer hosszú jégtorlaszok. Amikor elakad a jég, akkor akár 6-7 métert is emelkedhet a vízszint. Van, ahol már vízben állnak az ártéri házak, de szerencsére nagyon alacsony vízszintre jött az áradás, így egyelőre sehol nem alakult ki vészhelyzet.

Gergelyiugornyánál már ki lépett medréből a Tisza. Míg egy héttel ezelőtt összefüggő 30 centiméteres jég borította az igen sekély vizet, de ma már a bekötőúton hömpölyög. Az üdülőövezetben a tulajdonosok nem tudnak az épületek közelébe jutni, amelyeknek alsó szintjét már a folyótól több mint száz méterre is víz borítja.

Vásárosnaménynál hatalmas fákat sodor magával a Tisza. Itt már elvonult az első jeges áradat, de továbbra is rengeteg hordalék úszik a vízen. Ráadásul itt ömlik a Tiszába a Szamos, amelyen újabb jégtorlasz érkezik még az esti órákban. A szakemberek mindkét folyót folyamatosan figyelik.

Megfigyelik a Szamost is

Arra számítunk, köszönhetően a kedvező időjárásnak, hogy a tiszai jégzajlás, torlódott állójég le fog vonulni, aztán érkezik a Szamosé.  Ha a hidrometeorológiai helyzet nem alakul ilyen kedvezően, akkor meg lehet kezdeni a jég törését jégtörő hajókkal, vagy a jégdugókat robbantással gyengíteni – fogalmazott Lucza Zoltán Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.

A Szamoson jelenleg Tunyogmatolcstól Szamosszegig áll a jég. Ide már korábban is megérkezett egy árhullám Románia felől, ami 2-3 méterrel emelte meg a vízszintet. A helyiek szerint félelmetes volt, ahogy beleütközött a 13 kilométer hosszú jégtorlaszba.

Tarnamérán 344 centiméteren tetőzött a Tarna patak. Ez meghaladta a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges szintet, de maradt az első fok, mert várhatóan nem emelkedik tovább a patak a következő napokban.

Az előrejelzések szerint a következő napokban tovább olvad majd a hó a Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területein. Ez növelheti a Tisza, valamint a mellékfolyók szintjét is. Emellett az árhullámok megbonthatják az álló jégtömeget, ami további áradást okozhat.

Készültséget rendeltek el a belvíz miatt is

Többfelé már el kellett rendelni a másodfokot. A mai, illetve a holnapi eső és hó csak tovább rontja a helyzetet. Van, ahol már homokzsákokkal védik a házakat. Több úton még mindig nehéz közlekedni az elöntések miatt. A következő napokban pedig visszajönnek az éjszakai fagyok, vagyis minden, ami eddig elolvadt, újra megfagyhat, lefagyhat.


Belvizes terület Balmazújváros határában

A vasúti közlekedésben is vízátfolyások okoznak fennakadásokat több helyen. Galgamácsán a felázott sínek miatt nem járnak a vonatok. A szakemberek vizsgálják az érintett szakaszt.

Jelenleg az Alföld keleti felén a legrosszabb a helyzet. Itt több helyen már másodfokú készültség van.

 

A békési szivattyútelepen napi 24 órában dolgoznak a szakemberek, másodpercenként 3 köbméter vizet emelnek át, de a telep ennél akár négyszer nagyobb vízhozam kezelésére is képes. A közeli városok belvízvédelmében elengedhetetlen szerepe van a szivattyúzásnak.

A belvízhelyzetet tovább rontja az esős időjárás. Zalaegerszegen tegnap este óta megállás nélkül esik az eső. Az úton mindenhol áll a víz, befolyik a garázsokba is. Az elvezető árkokat folyamatosan tisztítják a Városgazdálkodási Kft. munkatársai, mert a nagy mennyiségű víz rengeteg hordalékot, szemetet sodor magával.

Az esőzés holnaptól már inkább a keleti országrészt érinti majd, emiatt az Alföldön még tovább romolhat a belvízhelyzet. A csapadékos időjárást követő lehűlés miatt pedig a fagyos földfelszínen összegyűlt elárasztott területek várhatóan csak lassan apadnak majd.