Putyin elégedett volt a TEK munkájával – exkluzív videó

A hirado.hu értesülései szerint Vlagyimir Putyin stábja megköszönte a Terrorelhárítási Központnak az orosz elnök budapesti látogatásának magas szintű biztosítását. Putyint mint a világ négy legjobban őrzött emberének egyikét, a TEK 3-as fokozatú, kiemelt biztonsági intézkedésekkel várta Magyarországon.

A Terrorelhárítási Központ több hónapig készült az orosz elnök csütörtöki egy napos, budapesti látogatására. A biztosításban a rendőrség mellett fontos szerepe volt az Alkotmányvédelmi Hivatalnak, a nemzetbiztonsági szakszolgálatnak, a katasztrófavédelemnek, a mentőszolgálatnak, a fővárosi közműcégeknek és a közútkezelőnek, de bevonták a munkába a meteorológiai szolgálat munkatársait, sőt még a delegációs útvonal menti házak közös képviselőit is.

A biztosításban részt vevő szervezetek feladatait a Terrorelhárítási Központ Művelet-irányítási Központjában hangolták össze. Innen irányítják egyébként a TEK összes kiemelt műveletét, így az elnöki látogatásokat is. A művelet-irányítási központban ott voltak a biztosításban részt vevő szervezetek képviselői, akik közvetlen kapcsolatban álltak a végrehajtó állománnyal.

A látható intézkedések mellett a TEK felderítői az orosz biztonsági szolgálattal együttműködve egész Európára kiterjedően feltérképezték és azonosították szóba jöhető veszélyforrásokat, amiket sorrendbe állítottak és különböző szintű ellenőrzés alá vontak.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ illetékese a hirado.hu-nak azt mondta, hogy ezzel sikerült – legalábbis biztonsági szempontól – eseménytelenné tenni az orosz elnök budapesti látogatását.

– Nem csak a konvojban részt vevő Személyvédelmi Igazgatóság és a Műveleti Igazgatóság tagjai, hanem gyakorlatilag a TEK teljes szakmai palettája, tehát a felderítő igazgatóság, amelynek kifejezett dolga, hogy ezen információk folyamatos értékelését, elemzését elvégezze és adott esetben szinte percre kész állapotban informálja a konkrét, már a feladatot végrehajtó állományt – fogalmazott.