Újra bevezették a közmunkát Csehországban

Február elsejével újra bevezették a munkanélküliek közmunkáját Csehországban. Az a munkanélküli, aki elutasítja a közmunkát, alacsonyabb állami segélyt, támogatásokat kap - közölte Michaela Marksová, munkaügyi és népjóléti miniszter szerdán Prágában.

A most hatályba lépett törvényi szabályozás szerint annak kell közmunkára jelentkeznie, aki több mint hat hónapon át van munka nélkül.

Amennyiben havonta ledolgozik legalább 30 órát, akkor az államtól a segélyek mellett további 605 koronát, azaz 7000 forintot kap.

Ha nem végez, vagy kevesebb órában végez közmunkát, akkor az állam csökkenti a neki folyósított munkanélküli segély és egyéb támogatások összegét.

Augusztustól várhatók a szankciók

A gyakorlatban elsőként azokat fogja érinteni a jogszabály, akik február elsejével lettek munkanélküliek, és hat hónapig nem találnak munkát.

közmunkás (2)

Illusztráció. Fotó: MTI

Michaela Marksová szerint a jogszabály célja, hogy munkára ösztönözze az embereket. “Európában Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Ha valaki egészséges és akar dolgozni, biztosan talál munkát. Ha nem vállal közmunkát, csökkenni fog az állami segélyének összege” – szögezte le a miniszter.

Az Alkotmánybíróság egyszer már elmeszelte

Csehországban néhány éve már bevezették a kötelező közmunkáról szóló törvényt, de azt az alkotmánybíróság megsemmisítette, mert ellenkezett az alaptörvénnyel. A testület szerint ugyanis senkit sem lehet törvény által munkára kötelezni.

Nem lesz kötelező, de…

Az új szabályozás szerint ugyan nem kötelező közmunkát vállalni, de aki nem vállal, annak az állam csökkenti a munkanélküli és a további szociális segélyek összegét.

Karitatív szervezeteket is bevonnak

Marksová szerint a közmunka nem azt fogja jelenteni, hogy az érintettek csak utcát fognak seperni és más hasonló munkákat fognak végezni. “A közmunkákat a polgármesteri hivatalok, intézmények és a civil vagy karitatív szervezetek hirdethetik meg.

Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én.  MTI Fotó: Rosta Tibor

Illusztráció. MTI Fotó: Rosta Tibor

A kiválasztottakkal a munkaügyi hivatal szerződést köt. A munka felvételekor az érintettek 1000 koronás (11 500 forint) egyszeri segélyt kaphatnak munkaeszközökre és ruházatra.

Katerina Sadílková, a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatója szerint a közmunka iránt már eddig is több tucatnyi polgármesteri hivatal és intézmény érdeklődött.