A véltnél súlyosabb lehet a melegedés mértéke a trópusi hegycsúcsokon

A Földnek csak néhány szegletében hangsúlyosabbak a klímaváltozás hatásai, mint a Kilimandzsáróhoz és Kenya-hegyhez hasonló trópusi csúcsokon, ahol az évszázados gleccserek szinte már teljesen eltűntek. Egy friss kutatás azt sugallja, hogy a jövőbeli melegedés mértéke eme hegycsúcsokon a klímamodellekkel prognosztizáltnál súlyosabb lehet.

A Brown Egyetem vezette friss vizsgálatban az utóbbi 25 ezer év hőmérsékleti értékeit rekonstruálták a Kenya-hegyen (Afrika második legnagyobb csúcsa a Kilimandzsáró után.) Az eredmények szerint, ahogy a világ a legutóbbi jégkorszak óta (18 ezer éve) gyors melegedésnek indult, az átlagos évi hőmérséklet a hegyen sokkal gyorsabban emelkedett a körötte lévő, a tengerszinthez közelebbi régiókban.

A kutatók mintegy 30 éve igyekeznek megfejteni, hogy a globális melegedés miként befolyásolja a magasan fekvő trópusi területeket. Egy 1985-ös vizsgálatban arra jutottak, hogy a legutóbbi jégkorszaktól a preindusztriális időszakig csak 1-2 fokkal növekedett a tengerfelszíni hőmérséklet a trópusokon. Mindeközben a magasan fekvő trópusi gleccserekre alapozott becslések jóval drasztikusabb melegedést sugalltak a nagy magasságokban.

A későbbi vizsgálatok nagyrészt megerősítették a tengerfelszíni becsléseket, de továbbra is megválaszolatlanok maradtak a hegyvidéki régiókat érintő kérdések. Az új kutatás során robusztusabb adatokat szerettek volna begyűjteni e témakörben.

Kenya-hegy. (Fotó: Shutterstock)

Kenya-hegy. (Fotó: Shutterstock)

A szerzők újfajta módszert fejlesztettek ki a hőmérsékleti értékek nyomon követésére az időskála függvényében, ehhez ősi mikrobákat vettek alapul. Bennük is kifejezetten a GDGT néven ismert, a mikrobiális sejtfalakban képződő szerves összetevőket. Ezeknek kémiája igen érzékeny a hőmérsékletre.

A kutatók a Rutundu-tó – a Kenya-hegy egyik vulkanikus tava – fenekéről gyűjtöttek be üledékmintákat, amelyek több mint 25 ezer évre visszamenőleg őrizték meg a szerves összetevő nyomát. Az adatok azt sugallták, hogy a tónál az átlag éves hőmérséklet a legutóbbi jegesedés óta 5,5 fokkal nőtt. Mindeközben két, a tengerszinthez közelebbi magasságon elterülő víztömegnél – Tanganyika és Malawi – az adatok mérsékeltebb, 3,3 és 2 fokos emelkedést jeleztek.

A klímamodellek az alacsonyabban fekvő területeken képesek a hőmérsékleti változások reprodukálására, de a szerzők szerint mintegy 40 százalékkal becsülik alá a nagy magasságokban végbemenő változást. Mindez azt sugallja, hogy valami hibádzik azokban a modellekben, amelyekkel a levegő-hőmérséklet változásának ütemét szimulálják a magasság függvényében.

A kutatók szerint bármi legyen is a probléma forrása, a trópusi hegyek tekintetében következménye súlyos lehet. A modellek a korábbi változások mintegy felét hagyták így figyelmen kívül, ezáltal jó eséllyel alábecsülik a jövőbeli változások mértékét is.

A tanulmányt a Science Advances folyóirata közölte.