A lehetséges Oscar-nyertesek - átadták a SAG díjait

A televíziós és filmszínészek céhének (SAG) díjai minden évben egészen pontosan jelzik a leendő Oscar-várományosok névsorát.

A számolás joga, a NASA űrprogramjában dolgozó fekete nőknek emléket állító film színészgárdája kapta idén a hollywoodi színészcéhtől a legjobb filmes szereposztásnak járó díjat.

A televíziós és filmszínészek céhe (SAG) 23. alkalommal adta át díjait vasárnap este Los Angelesben.
A legjobb férfi főszereplő trófeáját Denzel Washington nyerte el a Fences című, az 1950-es években játszódó családi drámában nyújtott alakításáért. A legjobb női főszereplőnek Emma Stone-t, a Kaliforniai álom női főhősét választották.

A színészcéh főszereplőt jutalmazó díjai elég nagy megbízhatósággal jelzik előre, kik számíthatnak az Oscarra. A legjobb férfi főszereplő díját a SAG-tól elnyerő színész például 2003 óta minden évben megkapta az Oscart is a szezonzáró gálán.
Washington díjazása így megkavarta a dolgokat, mert eddig Ryan Gosling, a Kaliforniai álom férfi főszereplője számított a nagy Oscar-favoritnak.

Denzel Washington a John Q című filmje bemutatóján Los Angelesben. MTI/EPA/AFPI/Lucy Nicholson

Denzel Washington  (MTI/EPA/AFPI/Lucy Nicholson)

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Viola Davis (Fences) vihette el, a legjobb férfi epizódszereplő díjával Mahershala Alit (Holdfény) ismerték el.
Életműdíjjal a 75 éves, kétszeres Grammy-díjas komikát, Lily Tomlin tüntették ki.

“Tomlin rendkívüli színésznő mind drámai, mind komikus szerepekben. Ám kreatív zsenije akkor tündököl igazi fényében, amikor a maga teremtette karaktereket játssza” – méltatta a művészt Gabrielle Carteris, a SAG elnöke.

A színészek céhének ítélete gyakran egybeesik az amerikai filmakadémia döntésével, díjaik a legrangosabbak közé tartoznak a hollywoodi díjszezonban, amely hagyományosan az Oscar-díjátadóval ér véget. Az Oscar-szavazásra jogosultak legnagyobb csoportját a színészek céhe adja.