A közmédia fotósa nyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját

Balázs Attila (MTI/MTVA) nyerte a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatával, az André Kertész Nagydíjat pedig Szekeres Máté (MSZSZ/Verse) kapta Vesebeteg című sorozatáért - jelentették be a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen.

Balázs Attila azzal a sorozatával nyert, amelyet a Pannonhalmi Főapátság felkérésére, az Osztás 10×10 című fotókiállításra készített a 2016-os Szent Márton-év keretében.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Balázs Attila

A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjjal Markoszov Szergejt (szabadúszó), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Móricz-Sabján Simont (Népszabadság/Világgazdaság) jutalmazták. A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Mártonfai Dénes (Tolnai Népújság), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotográfus pedig Sivák Zsófia lett – a közmédia fotóriporterei hét díjat nyertek el.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Markoszov Szergej

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztályának elnöke az eredményhirdetés előtt felidézte, hogy a pályázat és az ahhoz kapcsolódó kiállítás 35 évvel ezelőtti indulásakor egyfajta “másodlagos nyilvánosságot” jelentett a szocialista Magyarországon, hiszen itt sok olyan felvétellel is találkozhatott a közönség, amely nyomtatásban nem jelenhetett meg.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Móricz-Sabján Simon

Szlukovényi Tamás, a nemzetközi zsűri elnöke elmondta: mára az okostelefonok elterjedésével “mindenki fotóssá vált”, az ilyen pályázatok és kiállítások azonban felhívják a figyelmet a minőségre is – a szakember méltatta a beérkezett képanyag magas minőségét, külön kiemelve Balázs Attila nagydíjas munkáját, valamint a szép számú vidéki és 30 éven aluli pályázót.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Mártonfai Dénes

Balogh Zoltán (MTI/MTVA) első díjat érdemelt ki a Hír-, eseményfotó (egyedi), valamint a Képriport (sorozat) kategóriákban is.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Balogh Zoltán

Stiller Ákos (HVG) pedig az Emberábrázolás – portré (egyedi) és az Emberábrázolás – portré (sorozat) kategóriák élén végzett.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Stiller Ákos

A Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória első díjával Kállai Mártont (Szabad Föld) tüntették ki.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Kállai Márton

A Művészet (sorozat) kategória legjobbjának Kaszás Tamás (Fidelio Média Kft.) pályamunkáját választották.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Kaszás Tamás

Szalmás Péter (Népszava/MOB) a Sport (egyedi) kategória első helyezettje lett, a Sport (sorozat) kategória első díját pedig Mártonfai Dénes (Tolnai Népújság) veheti át. A Természet és tudomány (egyedi) kategória legjobb munkájának ifj. Lőrincz Ferenc (Arker Stúdió Kft.) felvételét választotta a zsűri, a Természet és tudomány (sorozat) első díjasa Tökölyi Csaba (szabadúszó) lett.

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória élére Móricz-Sabján Simont (Népszabadság/Világgazdaság) sorolták, a Társadalomábrázolás (sorozat) kategória első díjával pedig Sivák Zsófiát jutalmazták.

Több díjait is kaptak a közmédia fotósai

Mohai Balázs Forradalmárok című sorozatával az Emberábrázolás – portré kategóriában kapott harmadik díjat.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Mohai Balázs

Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel kategóriában Komka Péter Bárki lehetett volna áldozat című sorozata a második díjat nyerte el.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Komka Péter

A sport kategória egyedi fotói között harmadik díjat kapott Koszticsák Szilárd Ujjak nélkül című képe.


35. Magyar Sajtófotó Pályázat – Koszticsák Szilárd

A sport sorozatfelvételek között harmadik helyezést ért el Illyés Tibor Indul a nagy utazás című anyaga.

Ők jelentik a garanciát 

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a díjak kapcsán úgy fogalmazott: “büszke vagyok arra, hogy a közmédiában, az MTI-ben dolgoznak a magyar fotográfia legtehetségesebb alkotói. Az MTI fotósainak munkája garancia arra, hogy a XXI. században is magas színvonalú marad a magyar fotográfia, hiszen a most díjazottak által készített magas minőségű képek százezernyi magyarnak mutatják meg Magyarország és a világ történéseit”.

A MÚOSZ által kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra idén 234-en pályáztak sikeresen 6259 munkával; a díjazott képekből március 27-én a Capa Központban nyílik kiállítás.