A gazdaság megerősítésén át vezet az út a külhoni magyar közösségek megmaradásához

A külhoni nemzetrészek megmaradásának és boldogulásuknak szülőföldjükön fontos eszköze gazdasági fejlődésük megalapozása - jelentette ki Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének (SZMFVSZ) konferenciáján, amelyet a felvidéki Révkomáromban tartottak szombaton.

A “Vállalkozz okosan!” címet viselő rendezvény a tavaly ősszel létrehozott Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének bemutatkozó, tervismertető konferenciája volt, neves előadók, helyi magyar politikusok, valamint a projekt iránt érdeklődő több száz felvidéki vállalkozó részvételével.

 

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

A nagykövet a rendezvényen mondott beszédében mérföldkőnek nevezte a konferenciát, akárcsak az SZMFVSZ létrejöttét, mert – mint mondta – a projekt azt bizonyítja: abban a fiatalok álmaik megvalósítására törekszenek, és azt nemcsak saját javukra teszik, hanem a felvidéki magyarság és az egész magyar nemzet érdekében.

Elmondta: a külhoni magyar régiókról a legtöbb esetben megállapítható, hogy gazdaságilag alulfejlettek, emiatt az ott élők közül sokan választják az elköltözést, ez ellen azonban csak úgy lehet tenni, ha az ott élők segítséget kapnak ahhoz, hogy helyben boldogulhassanak, ehhez pedig gazdaságuk megerősítésén át vezet az út.

“E cél elérése érdekében a magyar kormány a nemzetpolitika eszközrendszerének új tárházát hozta létre, és ezzel új távlatokat nyitott a nemzetrészek gyarapítása tekintetében” – mutatott rá a nagykövet, aki példaként említette egyebek mellett a kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programot. Hangsúlyozta: korábban soha nem érkezett ilyen mértékű támogatás a határon túli területekre.

Czimbalmosné Molnár Éva rámutatott: a fiatal vállalkozók szervezete várhatóan hozzájárul majd a felvidéki magyar gazdaság fejlesztéséhez, ugyanakkor partnere lehet a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) irodahálózatának is.

“Magyarország nagyon sok programmal segíti a külhoni magyar közösségek helyben való megmaradását, de ez nem megy anélkül, hogy gazdasági boldogulásukban is segítsünk” – mondta a konferencián Milován Orsolya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője. Rámutatott: ennek jegyében 2015 óta a nemzetpolitikában egyre nagyobb szerepet kap a gazdaságpolitika.

A SZMFVSZ létrejöttére utalva leszögezte: nagyon fontos, hogy a külhoni magyaroknak legyen olyan kapcsolati hálózatuk, amely szervezi náluk a gazdasági életet. A külhoni magyar fiatalok szülőföldön való megmaradását illetően hozzáfűzte: felmérések bizonyították azt is, hogy a fiatal vállalkozók sokkal nagyobb arányban döntenek az otthonmaradás mellett, mint például a diákok.

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke a konferencián szervezetüket és céljaikat bemutatva azt mondta: jelenleg közel száz főt számláló szövetségük amellett, hogy szakmai tudásuk és kapcsolati tőkéjük bővítésével segíti majd a felvidéki magyar fiatal vállalkozókat, azt is elérhetővé kívánja tenni számukra, hogy egy hasonló értékrendű és hasonló problémákkal küzdő emberekből álló csapat tagjai legyenek. Ennek fontosságát az is mutatja, hogy tavaly őszi országos körútjukon bebizonyosodott: a Felvidéken a helyi fiatal magyar vállalkozók nem csupán országos, hanem regionális szinten sem ismerik egymást.

A szervezet, amely vállalkozói körök megszervezését, őstermelői piacok létrehozását, illetve egy év vállalkozója verseny hagyományának megteremtését is célul tűzte maga elé, a www.vallalkozzokosan.sk honlapon is várja a csatlakozni kívánó fiatal vállalkozókat.