Így kössön szerződést, ha kiadná a lakását

A lakáskiadás gyerekjátéknak tűnik, de sokszor évek, és nem egyszer milliós károk árán tanulják meg a tulajdonosok, hogy komoly lépéseket kell tenni, mielőtt bárkit beengednénk a lakásunkba. Mutatunk néhány fontos lépést, ha biztonságban szeretné tudni a kiadott lakását.

Koszos, lelakott albérletek, felhalmozott rezsitartozás, hónapokig nem fizetett bérleti díjak: nem ritka, hogy a bérlők így hagyják ott a kibérelt lakást, vagy éppen ezek ellenére sem mennek ki az albérletből.

Egy, az M1 Kosár című magazinműsorában korábban bemutatott panellakást szinte teljesen kirámolták, és lelakták a bérlők. Kitörték az üveget, a falakat koszosan hagyták ott, a bútorok pedig eltűntek. Volt, olyan tulajdonos, aki azt mesélte, hogy hosszabb huzavona után, nem fizető bérlői végül szó nélkül ilyen állapotban hagyták ott a lakást.

Rák Edit ingatlan-tanácsadó is jó párszor úgy találkozik ügyfeleivel, hogy már bajban vannak.

„Jellemzően azzal keresnek meg az emberek, akik csalódtak, hogy megkötötték a szerződést, de úgy költöznek ki a bérlők, hogy elviszik a bútorokat, vagy úgy költöznek ki, hogy tetemes tartozást halmoznak fel. Megtörténik, hogy már régóta nem fizettek és utána mégis az ingatlanban maradtak” – mondta.

Vizsgáljuk meg, lesz-e fedezete

Szerinte az első és egyik legfontosabb lépés, hogy azt döntsék el a tulajdonosok, kinek akarják kiadni a lakást. Már a bérlő kiválasztásánál vizsgálják meg, hogy nemcsak a kéthavi kauciót és első havi bérleti díjat tudja-e kifizetni, hanem lesz-e fedezete arra, hogy a szerződés egész időtartama alatt teljesíteni tudjon. Szintén fontos a lakás kiadásnál egy pontos, minden részletre kiterjedő szerződés.

Pont azok a speciális kritériumok, elemek nem szerepelnek ezekben a szerződésekben, amelyekből a legtöbb jogvita szokott történni. Ebben az esetben a részletekben bújik meg az ördög – fogalmazott Szender Zoltán jogász. Hozzátette: ha nincsen pontosan megfogalmazva az, hogy mikor mondhatunk fel, mikor gyakorolhatja bármelyik fél a rendes, vagy rendkívüli felmondási jogát, akkor ezekből az esetekből lesznek a jogviták, perek.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kérjük szakember segítségét

Ne használjunk az internetről letölthető sablonszerződéseket, kérjük szakember segítségét, hogy biztosan személyre szabott igények szerint legyenek megfogalmazva a kiadás feltételei.

Lehetőség van arra is, hogy valaki közjegyző előtt kössön bérleti szerződést. Egy közjegyző előtt tett nyilatkozat  ugyanis közokiratnak számít, így sokkal könnyebb a helyzet egy jogi vita esetén.

A többség szimpátia alapján dönt, pedig sokkal több idő megy el arra, hogy egy nem fizető bérlőtől megszabaduljunk, mintha arra szánnánk időt, hogy világos feltételekkel adjuk ki a lakást. Ha már baj van, akkor egyedül, segítség nélkül szinte lehetetlen megszabadulni a nem fizetőktől.

Ezért járunk jobban, ha olcsóbb díjat kérünk

Van, hogy a kezdetben szimpatikus albérlő egy idő után már nem szeretné betartani a szerződésben foglaltakat, és egyszer csak úgy dönt, nem fizet tovább albérleti díjat. Lakáskiadásra is igaz, hogy könnyebb megelőzni a bajt, mint utólag megszabadulni a nem fizetőktől. Vannak gyanús jelek, amelyeket, ha észreveszünk, megúszható, hogy csalók költözzenek a lakásunkba.

Párdy Balázs például tavaly ősszel keresett bérlőt kiadó lakásába. Azt mondta, nagyon sokan jelentkeztek, és úgy tűnt, jól választott. Tévedett, az albérlő ugyanis egy idő után nem akart fizetni. Dajka Zoltán az Első Albérlet Felügyeleti és Követeléskezelő Bt. ügyvezetője lakáskiadással is foglalkozik, Balázsnak is ő segített. Vallja, hogy egyszerűbb megbízható bérlőt beköltöztetni, mint egy problémásat kirakni.

Iskolapad 0812 - albérlet

„Sokszor belefutunk olyan bérlőbe, akit mi raktunk ki. Sokszor, mikor megjelenik az ajtóban, meglát minket, sarkon fordul és elmegy. Amikor valaki nagyon erőlteti a dolgot, és nem tud egy napot sem várni, akkor ez gyanús” – fogalmazott.

Sokan gyorsan, sok pénzt szeretnének keresni a lakáskiadással, és úgy érzik, ha valaki rábólint egy magas összegre, az már siker. Rák Edit ingatlan szakértő pontosan tudja, hogy melyik lakásba milyen bérlő illik. Mindenkit arra biztat, hogy a kiválasztásnál az ingatlanhoz megfelelő legjobb bérlőhöz igazítsák a bérleti díjat.

Ez azért fontos, mert lehet, hogy ugyan ki tudják fizetni a kéthavi kauciót, vagy az első havi bérleti díjat, ám a szakemberek mégis azt tapasztalják az elmúlt 1,5 évben, hogy ez legfeljebb 6 hónapig tart az esetek nagy százalékában, majd a bérlő rájön, hogy nem éri meg neki, vagy nem tudja hosszú távon fizetni az összeget.

Határozzuk meg a kauciót

Fontos, hogy meghatározzuk a kauciót összegét is, valamint azt, hogy a tulajdonos milyen esetekben vonhat le ebből az összegből, hogy mikor és milyen feltételekkel adják vissza az összeget, kinek milyen kötelezettsége, felelőssége van adott esetben a tulajdonos vagy a bérlő részéről.

Ha mindenki tudja a játékszabályokat, akkor ez hosszú távon számon kérhető – mondta Rák Edit.