Trump határozottan kiáll az amerikai érdekek mellett

Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint Donald Trump határozottan kiáll amellett, hogy az amerikaiknak úgy kell érvényesíteniük az érdekeiket, hogy eközben ne szóljanak bele aktívan más országok belügyeibe.

Donald Trump sokkal szókimondóbb, mint a korábbi elnökök voltak; világosan látszik, hogy eddig az amerikaiak megpróbálták a saját értékeiket érvényesíteni a külpolitikában, amennyiben azok nem ellenkeztek az érdekeikkel. Trump azonban határozottan kiáll amellett, hogy az amerikaiknak úgy kell érvényesíteniük érdekeiket, hogy eközben ne szóljanak bele aktívan más országok belügyeibe – fogalmazott az M1 Ma Reggel című műsorában Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

Donald Trump Fotó: EPA/Ron Sachs

Jobb a kapcsolat Nagy-Britanniával

Magyarics Tamás hangsúlyozta: jelzésértékű, hogy Trump első vendége Theresa May brit miniszterelnök lesz, ugyanis mindkét ország át akarja hangolni multilaterális érdekeit bilaterális kapcsolatokká. Ugyanakkor mindig is a britek álltak a legközelebb Amerikához, ideológiailag és katonailag egyaránt.

Az is érthető, hogy a következő két vendég az izraeli miniszterelnök és az egyiptomi elnök, hiszen mindkét állam kulcsország a Közel-Keleten és az amerikai katonai segélyek legfőbb haszonélvezői – mondta.

Munkahelyeket várnak Trumptól

Az amerikai alsó-középosztály és a középosztály nem részesült nagy mértékben a globalizáció áldásaiból, sok munkahely tűnt el a feldolgozóiparban, nem véletlen, hogy ők szavaztak elsősorban Trumpra, és azt várják tőle, hogy munkahelyeket teremtsen.

Rövid távon a szakértő szerint elképzelhető, hogy valóban munkahelyeket tud visszahozni az amerikai elnök, de felmerül a kérdés, hogy hosszú távon ezek megmaradnak-e, hiszen nem azért vesztették el azokat korábban, mert nem versenyképesek az indiai, kínai acélvállalatokkal, hanem az automatizáció és a globalizáció miatt. Az amerikai órabérek nem tudtak versenyezni ezekkel az országokkal például a cipőiparban, ruhaiparban, acél- vagy autógyártásban – fejtette ki.

A Donald Trump melletti tanácsadók egy része egyébként élesen Kína-ellenes; Rex Tillerson is azt mondta, hogy a kínai területszerzés a dél-kínai tengeren nem megengedett – tette hozzá Magyarics Tamás.