Oscar-díjra jelölték Deák Kristóf rövidfilmjét

Oscar-díjra jelölte Deák Kristóf Mindenki című alkotását a rövidfilmek kategóriájában az amerikai filmakadémia, amely kedden hozta nyilvánosságra a legrangosabb hollywoodi elismerés jelöltjeit. A film a magyar közmédia felületén jelent meg először.

Az Oscar-jelölés már önmagában is óriási dolog, már ezzel is nyertünk – mondta kedden Deák Kristóf, a Mindenki című kisjátékfilm forgatókönyvíró-rendezője, akinek alkotását a legjobb rövidfilm Oscar-díjára jelölte az amerikai filmakadémia.

“Fantasztikus érzés, hihetetlen élmény” – mondta el telefonon a rendező, hozzátéve, hogy a stábtagokkal együtt követték a jelölések bejelentését, és örömükben felkiáltottak, amikor a film címe is megjelent a jelöltek között a képernyőn.

Budapest, 2016. november 26. Deák Kristóf filmrendező Budapesten 2016. november 25-én. A rendező Mindenki című alkotása bekerült az Oscar-jelölésre esélyes tíz kisjátékfilm közé. MTI Fotó: Kallos Bea

Deák Kristóf filmrendező (MTI Fotó: Kallos Bea)

Mindenképpen ott lesz az Oscar-díjátadón

A rendező hangsúlyozta: már azzal is nagyon elégedett volt, hogy filmje bejutott a jelölésre esélyes tíz alkotás közé. “Nagyon reménykedtünk, hogy végül a jelöltek közé is bekerül, de ezt nem lehetett előre látni, megtettük, amit lehet” – mondta.

A Mindenki univerzális témát tárgyal, a nemzetközi filmfesztiválok közönsége is közel érezte magához a történetet. “Remélem, hogy átment a film üzenete. Viszonylag szívhez szóló, befogadható téma, de közben azért vannak olyan rétegei, amiken el is lehet gondolkodni” – fogalmazott a rendező.

Deák Kristóf elmondta, hogy ott lesz az Oscar-díjátadón, már csak az a kérdés, hogy a stábból hányan tudnak vele tartani, hogy együtt ünnepelhessenek, izgulhassanak.

Deák Kristóf. Fotó: Nippon News

Deák Kristóf a tavalyi SSF fesztiválon Fotó: Nippon News

Nemzetközi útra indul a magyar film

A jelölés a film szempontjából azt jelenti, hogy a Shorts International most a kategória többi rövidfilmjével és az Oscar-jelölt rövid animációs filmekkel együtt Amerikában és több más országban is forgalmazni fogja. “Ezért sok moziba, sok nézőhöz el fog jutni, ennek örülök a legjobban. Sokan fogják látni méltó körülmények között” – magyarázta a rendező.

Deák Kristóf úgy gondolja, hogy az Oscar-jelölés miatt valószínűleg könnyebb lesz régóta érlelődő terveit megvalósítania. “Egyelőre azonban még zúg a fejem a sok lehetőségtől” – tette hozzá.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt.

Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora az eredmény után a hirado.hu-nak nyilatkozva gratulált az alkotóknak.

A rövidfilm a mecenatúra anyagi támogatását is elnyerte korábban. A film a magyar közmédia felületén jelent meg először.

Globális esemény lesz a februári Oscar-gála

A 2017-es Oscar-díjak jelöltjeinek névsorát  január 24-én kedden olvasta fel Brie Larsson és Jennifer Hudason Oscar-díjas színésznő, mellettük az Oscar-jelölt Jason Reitman, a japán Vatanabe Ken, valamint Emanuel Lubezki Oscar-díjas operatőr is mikrofon elé állt.

A 89. Oscar-díjátadó ceremónia házigazdája Jimmy Kimmel lesz, a műsort február 26-án az ABC tévécsatorna közvetíti Észak-Amerikában, és több mint kétszáz televízió veszi át világszerte. Íme, az idei év Oscar-díj jelöltjei:

Tarolt a Kaliforniai álom

Közben a várakozásokat is felülmúlva a Kaliforniai álom című musical a 89. Oscar-díjátadó gála legnagyobb esélyese, a mindössze 32 éves Damien Chazelle alkotása 14 jelölést kapott a legrangosabb hollywoodi elismerésre az amerikai filmakadémia keddi bejelentése szerint.

Damien Chazelle amerikai rendezőről, Emma Stone amerikai színésznőről és Ryan Gosling kanadai színészről készült kép

Damien Chazelle amerikai rendezőről, Emma Stone amerikai színésznőről és Ryan Gosling kanadai színészről készült kép

A musical ezzel beállította a Beszéljünk Éváról című 1950-es dráma és James Cameron 1997-es klasszikusa, a Titanic rekordját.  A Kaliforniai álom a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női főszereplő és a legjobb rendező, valamint a legjobb eredeti forgatókönyv és a filmzene kategóriában is esélyes az Oscar-díjra. A legjobb betétdalok közé két szám is bekerült a filmből, amelyet technikai kategóriákban – operatőri munka, hangtervezés, hangkeverés, díszlet, jelmez és vágás – is jelöltek.

Az Oscar-díjakat február 26-án adjak át a hollywoodi Dolby Színházban.

A 2017-es Oscar-gála további jelöltjeit kategóriánként ide kattintva olvashatja.