Ismét sikerült dinoszauruszkollagént kinyerni

Az eddigi legalaposabb tesztelési módszerek bevetésével, amerikai kutatóknak további kollagénpeptideket sikerült izolálniuk egy 80 millió éves Brachylophosaurusból.

Az eredmények újabb adalékkal szolgálnak ama elméletnek, miszerint a szerves molekulák a véltnél több tízmillió évvel hosszabb ideig is fennmaradhatnak a kövületeknek a véltnél. Ezenfelül az eredmények birtokában lehetővé válhat a fosszíliák molekuláris szintű vizsgálata is.

Az Észak-karolinai Állami Egyetem kutatói szerették volna megerősíteni a korábbi vizsgálatokat, amelyek során 2009-ben először találtak kollagént egy Brachylophosaurus canadensis maradványában. Ez a hadrosaurus, avagy kacsacsőrű dinoszaurusz mintegy 80 millió éve tapodta a földet a mai Montanában.

Az eltelt évek alatt a szerzők beszámolója szerint jelentősen korszerűsödött a tömegspektrometriás technológia és a proteinadatbázisok is bővültek, ezért nemcsak az eredeti eredményeket akarták megerősíteni, hanem egyben demonstrálni szerették volna, hogy többször is lehetséges informatív peptidszekvenciákat kinyerni ősi leletekből.

Brachylophosaurus. (Fotó: De Agostini/Getty Images)

Brachylophosaurus. (Fotó: De Agostini/Getty Images)

A kollagén egyfajta fehérje, a peptidek pedig a fehérjék építőkockái. Kinyerésük lehetővé teszi, hogy a kutatók meghatározzák az evolúciós rokoni kapcsolatokat a dinoszauruszok és a modern állatok között, emellett olyan kérdéseket járjanak körbe, mint például: a kollegénproteinek mely tulajdonságai teszik lehetővé fennmaradásukat több millió évig?

A kutatók teljes méternyi üledéket hagytak a kövület körül, nem használtak ragasztókat és tartósítószereket, a csontot tiszta, aszeptikus környezetben tárták fel. A tömegspektrométert is alaposan megtisztították a vizsgálat előtt.

A minta a dinoszaurusz combcsontjából származik. A spektrométerrel a kutatók az I-es típusú kollagén nyolc peptidszekvenciáját nyerték ki, ebből kettő azonos a 2009-ben ugyanezen kövületből kinyerttel, míg hat új. A szekvenciák feltárják, hogy a dinoszaurusznak ez a típusú kollagénje hasonlít a krokodilfélékben és madarakban megtalálható I-es típusúhoz. A kutatók szerint ez el is várható egy hadrosaurustól a korábbi csontvizsgálatok alapján.

A szerzők bizonyosak benne, hogy nem szennyezőanyagokat, hanem dinoszauruszkollagént nyertek ki, ezzel nemcsak sikeresen megismételték a 2009-es vizsgálat egy részét, hanem a korszerűbb módszerek és technológia révén tették ezt egy jóval kisebb mintán, rövidebb idő alatt.

A vizsgálatról a Journal of Proteome Research folyóirat számolt be.