Nemzeti gyásznap az országban

A kormány szombati döntésének megfelelően hétfő nemzeti gyásznap a Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére. Az Országház előtt reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbocra eresztették. Az Ökumenikus Segélyszervezet a 11705008 – 20464565 számlaszámra várja az adományokat, a közlemény rovatba a buszbaleset szót kell beírni - a beérkező pénzt teljes egészében az érintett családoknak juttatják el.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Magyarország lobogóját hétfő reggel nyolc órakor vonták fel, majd eresztették félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében. A meghatározott középületeken gyászlobogót függesztettek ki, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót is félárbocra eresztették.

Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon tartottak megemlékezést.

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbocra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól, mint például Ferenc pápa megválasztása vagy Paskai László bíboros halála.

A gyásznappal kapcsolatos hírek, valamint a hétfői nap eseményei a továbbiakban alább kísérhetők figyelemmel.

22:10 Egyelőre nem kell megműteni a buszbaleset sérültjeit

Erről a Honvédkórház orvos igazgatója beszélt az M1-en. Tamás Róbert azt is mondta, a hozzátartozóknak engedélyezte, hogy meglátogassák a sérülteket, az intézményben ugyanis az influenzajárvány miatt látogatási tilalom van. Az igazgató szerint jelenleg a lelki trauma feldolgozása okozza a legnagyobb gondot a sérülteknél, ezért pszichiáterek segítenek nekik.

21:02 Már több mint 20 millió forintnál tart az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtő akciója

A pénzt azoknak a családoknak juttatják el, amelyek családfenntartót, gyereket vesztettek el vagy a családból valaki hosszabb kezelésre szorul. Felajánlást a segelyszervezet.hu oldalon, vagy a szervezet számlaszámán keresztül lehet tenni és a 1356-os adományvonal hívásával is lehet támogatni.

19:25 Eddig nincs nyoma műszaki hibának

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka hétfőn.

19:18 Berlin is együtt érez a magyarokkal

Múlt héten nyitott meg Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, amelynek díszvendége Magyarország. „Ma kegyeleti okokból a magyar pavilonban nem szól a zene és a néptáncosok sem táncolnak, a színpad mellé pedig fekete zászlót tűztek ki” – mondta el az M1 berlini tudósítója.

18:21 A személyiség a trauma súlya alatt megroppanhat – Most a stabilizálás a legfontosabb

A feldolgozást nagyban nehezítik a korábban megélt, feldolgozatlan traumatikus események, amelyek ilyenkor felerősödnek, és keverednek a régi élmények a frissekkel – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus a veronai buszbaleset kapcsán.

18:02 Ezen a számlaszámon várja az adományokat a veronai sérültek javára az Ökumenikus Segélyszervezet: 11705008-20464565

17:20 Nem lesz tanítás kedden 

Osztályfőnöki órákat fognak tartani, de hagyományos értelemben vett tanítás nem lesz a Szinyeiben – erről Jáki Gábor, a gimnázium intézményvezető helyettese számolt be a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

15:49 Gázszivárgás a Szinyeinél

Az iskola pincéjében magas koncentrációjú (kétszázalékos) gázt mértek a gázművek munkatársai – közölte az Origo. A gázcső az iskola bejárata alatt van, a gázcső vonalán lerakott mécseseket eloltják vagy áthelyezik.

15:45 Lelki gondozással segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

A péntek éjszakai, tragikus olaszországi baleset megrendítette az egész országot. A Magyar Református Szeretetszolgálat azonnal felajánlotta segítségét, így a tragédia valamennyi érintettjének rendelkezésére áll a Szolgálat krízisintervenciós lelkigondozói csoportja.

14:30 Az Országos Mentőszolgálat feladatának első fázisa lezárult

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Honvéd Kórházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, minden szállítható állapotban lévő sérültet hazahoztak Olaszországból. Veronában még két, válságos állapotban lévő sérült áll kezelés alatt, várhatóan napokon belül kiderül, ők mikor lesznek szállítható állapotban. Tamás Róbert, a kórház orvosigazgatója arról tájékoztatott, hogy minden sérült kezelését megkezdték, holnap várhatóan az egyiket törés miatt megműtik. A hétfőn érkezett koponyasérült 40-50 év közötti férfit kivizsgálását követően az intézmény megfelelő osztályára fektetik.

13:55 – Magyarországon a negyedik súlyos sérült

Megérkezett Magyarországra a pénteki veronai buszbaleset negyedik súlyos sérültje hétfőn kora délután – közölte az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán.

13:30 – Félárbócra eresztették a magyar zászlót az Európai Parlament előtt

Az uniós parlament – a Magyarországon elrendelt nemzeti gyásznaphoz kapcsolódóan – így emlékezik meg arról, hogy péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett és kigyulladt egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

12:40 – Nem kellett, ma mégis bementek a szinyeisek

Szinte az egész tantestület és több száz diákunk is jelen volt ma a Kossuth téri megemlékezésen – jelentette ki Jáki Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Beszámolt arról is, hogy az iskolában 44-50 pszichológus segíti a tanárok munkáját, de a szülők rendelkezésére is állnak. Ilyen tragédia feldolgozásában ugyanis senkinek sincs tapasztalata – tette hozzá.

SZINYEI_Megemlekezes

Egészen példátlan összetartás mutatkozik meg, a világ legtávolibb pontjairól ajánlják fel, hogy a diákok menjenek oda regenerálódni – fogalmazott. Megemlítette: Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök a kordont félrehúzva odamentek az egyik gyászoló családhoz, és személyesen fejezték ki részvétüket.

12:25 A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának két diákja is a tragikus balesetet szenvedett buszon utazott. A felsőoktatási intézmény úgy tudja, hogy az egyik hallgató életét vesztette péntek éjjel, míg a másik hallgatóról nem tudnak pontos információt. Hétfőn délután 17 órakor mécsesgyújtással emlékeznek meg a diákokról.

12:12 – Folyamatosan érkeznek megemlékezni a Szinyei Merse Pál Gimnázium épületéhez

Az M1 tudósítója arról tájékoztatta a Híradót, hogy reggel 8 óra óta érkeznek az iskolához. A gimnáziumban ma nincs tanítás, a gyerekekkel pszichológusok foglalkoznak.

11:50 -Felvidéken is megemlékeznek a busztragédia áldozatairól

11:45 – Sokáig tart majd a hátramaradók felépülése

Magyarország római nagykövetét a sérülteket ellátó kórházak úgy tájékoztatták, hogy állapotuk stabil. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában, a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén közölte: az olasz hatóságok a halálos áldozatoktól vett DNS-mintákat hétfőn Milánóba küldik, ahol a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik az azonosítást.

A tárcavezető szerint az észak-olaszországi buszbaleset áldozatainak és válságos állapotban lévő sérültjeinek hozzátartozói közül már majdnem mindenki megérkezett Veronába, és vannak, akik vissza is tértek Magyarországra. Szijjártó Péter köszönetet mondott Vlagyimir Putyin elnöknek, aki az elsők között fejezte ki részvétét a tragédia miatt, valamint az orosz kormány tagjainak is, akik ugyanígy tettek.

11:24 – Elindult Magyarországra a negyedik sérült is

Mentőrepülővel érkezik a Liszt Ferenc repülőtérre, várhatóan 12.30-kor.

11:00 - Eddig hárommillió forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezetnél 

Vasárnap éjfélig hárommillió forint adomány gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezetnél a péntek éjjeli veronai buszbaleset sérültjei és az áldozatok családja számára – mondta Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 Ma reggel című adásában.

A segélyszervezet szombaton országos gyűjtést indított a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára a honlapján, valamint számlaszámán (11705008-20464565) keresztül. A beérkező pénzt teljes egészében azoknak a családoknak juttatják el, amelyek családfenntartót, gyermeket vesztettek el vagy tagjaik közül valaki hosszabb kezelésre szorul - „Buszbaleset” megjelöléssel lehet adakozni.

10:21 - Fontos, hogy elkezdjenek az érzelmek és az arról való beszéd beindulni

Bárki számára hozzáférhető az osztalyfonok.hu oldalon az az anyag, mely segít feldolgozni a diákoknak a gyászt – mondta Révész Renáta Liliána gyászterapeuta az M1 Ma reggel című műsorában.

Hangsúlyozta: nem a fájdalmas részletek említése a lényeg, hanem az, hogy tárgyilagosan fogalmazzuk meg, mi történt. Hogy vannak sérültek és vannak, akik meghaltak – tette hozzá.

10:10 – Áder János köztársasági elnök egy szál virágot helyezett el a Szinyei Merse Pál Gimnázium épületénél

9:40 - Megemlékezést tartanak este a BVSC-nél is

Hétfőn este 17:30-kor közös gyertyagyújtást tartanak a BVSC-Zugló Labdarúgó Utánpótlás Szakosztály pályáján a veronai buszbalesetben elhunyt játékosuk emlékére.

9:20 – Sok intézmény most elhalasztja a sítúrákat

Nem feltétlenül buszbalesetnek fogja fel a psziché az Olaszországban történteket, hanem az égés miatt egy olyan mély, halálfélelmi részt érint meg, ami miatt ez tragikum még mélyebbre megy a társadalomban. Mindannyian gyászoljuk ezeket a fiatalokat, hiszen ők a következő nemzedéknek voltak a sarjai, és mindannyiunknak hiányoznak – jelentette ki Polus Enikő krízisintervenciós szaktanácsadó az M1 Ma reggel című műsorában.

Beszélt arról is, hogy sok intézmény most elhalasztja a hasonló sítúrákat.

8:24 – Felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon, hétfő reggel az Országház előtt

A budapesti Kossuth Lajos téren tartott megemlékezésen ott volt Áder János államfő, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is.

8:16 – Rendszeresen érkezik hír az Olaszországban ápolt sérültekről 

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt az M1 műsorában, hogy egy-két óránként érkezik tájékoztatás a hétvégi buszbaleset még Olaszországban ápolt sérültjeinek állapotáról.

A budapesti Honvédkórházba érkezett sérültek állapota stabil, fel fognak épülni, ha műtétekre lesz is szükségük, és “nagyon jó kezekben vannak”. Az államtitkár hangsúlyozta: nagyon jó az együttműködés a magyar és az olasz hatóságok között, így a helyszínre érkező magyar szakembereknek mintegy másfél óra alatt sikerült szinte minden érdemi információ birtokába jutniuk.

8:14 - Tarlós István főpolgármester együttérzését és őszinte részvété fejezte ki maga és a Fővárosi Közgyűlés nevében  a veronai buszbaleset áldozatai és hozzátartozói felé 

A sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt az M1 Ma reggel című műsorában. Mint mondta: valamennyiüket megérintette ez a súlyos tragédia. Mindannyian osztoznak az itt maradottak fájdalmában.

Beszélt arról is, hogy bár az érintett középiskola már nem tartozik a fővárosi önkormányzathoz, ennek ellenére megkeresik az intézményt, amiben lehetséges, segítenek.

7:21 – “Felfoghatatlan, ami történt. Nincsenek szavaink.”

Emlékezzünk az áldozatokra és osztozzunk a hozzátartozók fájdalmában! Csendes megemlékezésre és gyertyagyújtásra vár mindenkit az Akvárium Klub, a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Sziget, a Balaton Sound, a Telekom VOLT Fesztivál, a STRAND és a B.my.Lake fesztiválok szervezői.

Helyszín: Budapest, V. Erzsébet tér – Akvárium Klub terasz
Időpont: 2017. Január 23., hétfő, 19 óra

További részletek és friss információk a megemlékezéssel kapcsolatban elérhetőek az alábbi Facebook eseménynél.

7:17 – Továbbra is válságos állapotban van a veronai buszbaleset két legsúlyosabb sérültje, azonosításuk még folyik

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról tájékoztatott, hogy egy súlyos sérült tartózkodik még Veronában. Úgy tervezték, hogy őt is elszállítják a többiekkel tegnap délután, azonban az orvosok mégis úgy döntöttek, megvárják a fejsérült férfi ma reggeli CT-vizsgálatának eredményét.  A tervek szerint őt ma délelőtt 11 órakor szállítják haza.

 

Korábbi összefoglalónk, valamint a hétvége történései ide és ide kattintva érhetőek el.