Ingyen lesz a busz és a villamos Szegeden a szmog miatt

Szegeden is elrendelték a szmogriadót, felkérték az ipari fogyasztókat, hogy felével mérsékeljék a füstgáz- és kén-dioxid-kibocsátást. Az autóforgalom csökkentésére, ingyenesen lesz a helyi közösségi közlekedés.

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Botka László polgármester hétfő délután Szegeden, így keddtől péntekig ingyenes a helyi közösségi közlekedés a Tisza-parti városban.

Fele annyi füstöt remélnek az ipartól

Az önkormányzat szerint a szmogriadóra a levegő magas szállóportartalma miatt volt szükség. Mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem várható javulás, felkérték az ipari fogyasztókat, hogy felével mérsékeljék a füstgáz- és kén-dioxid-kibocsátást.

Illusztráció MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ingyen lesz a busz                                              

A város belterületén megtiltották az öt tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek, járműszerelvények és lassú járművek átmenő forgalmát.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a személygépjárművek használatát, keddtől péntekig a városban ingyenesen használható a helyi közösségi közlekedés – tudatta a sajtófőnök.

Az ország nagy részén veszélyes a levegő

A magas szállópor-koncentráció miatt a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Salgótarjánban is.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei szerint hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet, az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

A héten nem várható javulás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható, hogy javulna a levegő minősége, mivel a héten is többfelé várható tartós köd, és csak néhol élénkülhet meg a szél.